Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňský kraj dá téměř 80 milionů korun a stezky a trasy pro cyklisty, polovinu obcím

Plzeňský kraj podpoří letos téměř 80 miliony korun stezky a trasy pro cyklisty. Z toho více než polovinu dá obcím na 11 cyklostezek a cyklotras. Peníze půjdou do Stříbra, Dolní Lukavice, Chrástu, Holýšova, Předenic, Koutu na Šumavě, Přeštic, Města Touškova, Blovic, Zdemyslic a Břas. Dotace už doporučila rada ke schválení zastupitelstvu, které bude 8. dubna.

Kraj dá dalších 37 milionů korun do cyklostezky za Plzní z Bukovce do Chrástu. Vznikne na tělese bývalé železniční trati z Plzně do Prahy. Kraj buduje podle Čížka 5,9 kilometru a Plzeň 300 metrů. Z plzeňské části Bukovec ve směru na Prahu až do Chrástu povede 3,5 metru široký pás. „Doufáme, že bude do konce května hotová. Takže na turistickou sezonu už bude připravená. Stavba začala před několika týdny," uvedl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

Projekční cena byls přes 50 milionů, ale díky konkurenci dodavatelů kraj konečnou cenu snížil. „Včetně stavebních dozorů a projektů to je za 37 milionů korun. A navíc na to dostáváme dotaci 80 procent," řekl. Jde o dosud největší projekt pro cyklisty v plzeňském regionu.

Z Bukovce do Chrástu jezdily vlaky do roku 2018. Po dokončení stavby ejpovického tunelu Správa železnic demontovala koleje a pražce a až 12 metrů široké těleso bývalé rychlíkové trati převedla na kraj.

Plzeň chce ještě letos postavit pokračování cyklostezky směrem ke čtvrti Doubravka o délce přes dva kilometry a šířce 5,5 metru, kde bude prostor i pro in-line bruslaře. Má na to v rozpočtu 28 milionů. Na začátku stezky plánuje v příštích letech městský obvod Plzeň 4 vyhlídku s centrem pro cyklisty, občerstvením a parkovištěm, studie je hotová.

O krajské peníze na obecní cyklistické linie byl letos enormní zájem. Od 1. do 23. února se přihlásilo 17 měst a obcí, které podle náměstka požadovaly 75 milionů korun. „Proto jsme navýšili podporu o třetinu na 40 milionů korun," řekl. Krajští radní už dříve schválili 37,8 milionu pro Stříbro, Dolní Lukavici, Chrást, Holýšov, Předenice, Kout na Šumavě, Přeštice a Město Touškov, v pondělí zbylých 2,2 milionu korun. Z těch podle Čížka opraví Blovice za 600 000 korun povrch dálkové cyklotrasy číslo 31 ve Vlčicích. Stejnou sumu dostanou Zdemyslice na část "Brdské cyklotrasy", tedy na úsek Žákava-Blovice, a milion korun Břasy na mezinárodní cyklotrasu CT 37 v Plaské ulici.

Celková suma pro obce se může ještě po rozdělení loňského přebytku hospodaření kraje zvýšit až o deset milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky cyklostezky, cyklotrasy, cyklistika, sport, volný čas, podpora Plzeňského kraje, dotace na cykostezky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj dá téměř 80 milionů korun a stezky a trasy pro cyklisty, polovinu obcím  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.