Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dnes začalo astronomické jaro. To meteorologické panuje v Česku už několik dní

Dnes šest minut po čtvrté hodině ranní nastalo astronomické jaro. Střed slunečního kotouče stanul přesně nad zemským rovníkem a nastala jarní rovnodennost, což znamená, že noc a den jsou zhruba stejně dlouhé. Dny se budou následně postupně prodlužovat, a to až do 20. června, kdy nastane letní slunovrat a den bude dvakrát delší než noc.

Meteorologické jaro panuje už pár dní, to astronomické začalo dnes

Kalendářní jaro nastalo na našem území až dnes, ale jaro meteorologické už u nás panuje několiv dnů až týdnů. Uplynulý únor byl s průměrnou teplotou 5,7 stupně Celsia teplejší než většina březnů za posledních šedesát let.

Začátek i konec meteorologického jara jsou pevně stanoveny. To začíná 1. března a končí posledním květnem. Vědci rozlišují i vegetační jaro, které připadá na dobu, kdy průměrné denní teploty vystoupí nad pět stupňů, a končí s nástupem průměrných denních teplot nad 15 stupňů Celsia.

Astronomické jaro začíná v různé roky různé dny. Dříve jeho začátek vycházel často na 21. března, což bylo ve 21. století naposledy v roce 2011 a znovu se tak stane až v roce 2102. Nejčastěji start jara vychází na 20. března. Vzácně může astronomické jaro začít 19. března, což bylo naposledy v roce 1796 a zopakuje se to v roce 2048. Střídání je způsobeno přestupnými roky.

Meruňky letos vykvetly nejdřív za 61 let pozorování

Dnešní nejvyšší teploty podle meteorologů vystoupají v Plzeňském kraji až k 17 stupňům. Na některých místech v Česku teploměry v uplynulých dnech na 15 stupňů už vystoupaly nebo je i překonaly, a pokořily tak dosavadní teplotní rekordy.

Stromy jsou leckde letos už v plném květu. Bioklimatoložka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe Lenka Bartošová dokonce uvedla, že meruňky vykvetly nejdříve za 61 let pozorování.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky jaro, astronomické jaro, předpověď počasí, rekordní teploty, meteorologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes začalo astronomické jaro. To meteorologické panuje v Česku už několik dní  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.