Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud osvobodil bývalé manažery Škody JS, obžalované ze zpronevěry za stamiliony

Čtyři bývalé vysoké manažery společnosti Škoda JS zprostil Krajský soud v Plzni obžaloby ze zpronevěry za stovky milionů korun a z zkrácení daně. Státní zástupce manažery vinil z toho, že v letech 2008 až 2014 podepsali smlouvy na poradenství s firmami, které Škodě JS měly pomoci uspět na ukrajinském trhu při dodávkách technologií do čtyř tamních jaderných elektráren. Ve skutečnosti ale bylo podle žalobce smyslem těchto smluv vyvést ze Škody JS peníze.

Společnosti podle obžaloby Škodě JS nepomohly, přesto dostaly procenta ze zakázek. Obžalovaní způsobili škodu za víc než 279 milionů korun a o dalších víc než 55 milionů korun krátili daně, uvedl státní zástupce při zahájení soudu v roce 2021.

Soudce Tomáš Mahr ale řekl, že skutky nebyly trestným činem. Obžaloba se podle něj příliš zaměřila na materiální efekt poradenství, jeho přínos ale může být někde jinde. „Přínosnost poradenských firem spočívá hlavně v lidském potenciálu. Lidé, kteří dříve dělali vyšší pozice třeba ve státní správě, třeba bývalí premiéři, těží z kontaktů, které mají na vlivné lidi," uvedl soudce. Upozornil na to, že ve prospěch obžalovaných hovořilo i to, že když byly poradenské firmy využívány, působení Škoda JS na Ukrajině bylo ve výrazném zisku. Když se poradenské firmy přestaly využívat, propadla se společnost do výrazné ztráty, píše iDNES.cz.

Bývalým obchodní ředitelům, manažerům a členům představenstva Jiřímu Demišovi, Milanu Kohoutovi, Peteru Ľuptáčikovi a Miloslavu Provodovi hrozilo až desetileté vězení. Obžalovaný byl původně také bývalý generální ředitel Miroslav Fiala, ten ale zemřel, uvedl iDNES.cz.

Podle obžaloby se manažeři různou měrou podíleli v několika případech v průběhu let na vyvedení peněz ze Škody JS do zahraničních obchodních společností se sídly v Panamě, Dominice, na Kypru a ve Velké Británii. Tyto firmy měly pomoci Škodě JS podpořit a zprostředkovat kontrakty na Ukrajině, obvinění ale podle žalobce věděli, že firmy jim nemohou dodat prospěšné dokumenty a zajistit náležité plnění smluv. Peníze vyplacené těmto společnostem navíc obžalovaní zanesli do nákladů firmy, čímž stát přišel na daních celkem o víc než 55 milionů korun, uvedl státní zástupce.

Soudce uvedl, že o vynaložení peněz na poradenské firmy věděl i tehdejší ruský vlastník Škoda JS. „Důkazní řízení potvrdilo, že se s těmito náklady počítalo i v rozpočtech a nikdo je nezakrýval. Od počátku to bylo jasné, průhledné a notabene vlastník o tom věděl a souhlasil. Tak tady rozhodně nemůžeme mluvit o zpronevěře, jak se z toho snažil vykonstruovat státní zástupce," citují Novinky.cz soudce Mahra.

Případ odstartovala policejní razie ve firmě na sklonku roku 2014. Policisté si šli si pro listiny, jejichž zajištění si vyžádala švýcarská justice kvůli vyšetřování ukrajinského oligarchy a bývalého poslance Mykoly Martynenka. Vzniklo podezření, že Škoda JS skrytě Martynenka za získání zakázek uplácela. Uplynuly tři roky a státní zastupitelství zjistilo, že úplatkářství by se nepodařilo prokázat. Tak v lednu 2018 zahájilo stíhání pro skutek, který kvalifikovalo jako zpronevěru a krácení daně. Tato konstrukce se zdála soudu přitažená za vlasy," dodal Mahr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Škoda JS

Štítky Soud, Škoda JS, zpronevěra, stamiliony, jaderní strojírenství, krácení daně, obžaloba, Krajský soud v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud osvobodil bývalé manažery Škody JS, obžalované ze zpronevěry za stamiliony  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.