Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeň chce koupit od církve les kolem rozhledny Chlum, obvod tam plánuje postavit restauraci

Plzeň odkoupí od církve 30 hektarů lesa kolem rozhledny Chlum v okrajové části Doubravka. Smlouvu už připravila s farností Lobzy a plzeňským biskupstvím, cena je 19,9 milionu korun. Obvod plánuje na místě postavit restauraci a sál. Revitalizací by ale mělo projít celé území oblíbeného cíle turistů.

„Koupíme celý les kolem Chlumu. Potřebujeme ho k tomu, abychom mohli rozvíjet okolí rozhledny. Máme finalizovanou dohodu a pan biskup už akceptoval naše podmínky a my jeho," uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO). Les bude užívat obvod Plzeň 4, který už má architektonickou studii úprav Chlumu od plzeňského projektstudio8. Smlouvu musí ještě schválit zastupitelé města, zřejmě v dubnu.

Dominantou vrcholu je 25 metrů vysoká rozhledna. Postavena byla s chatou Luďka Pika dřívějším Svazem čs. dělnických turistů v roce 1926, do dnešní podoby dorostla o tři roky později. Zatímco chata byla i kvůli chybějící péči zbořena v roce 1999, rozhledna byla prohlášena za chráněnou kulturní památku.

„Půl milionu korun dá obvod na cestu," řekl primátor. Město tam plánuje cyklostezku, pěší trasy, vyhlídky i nový mobiliář. „Cestu koupíme my a k tomu budeme ještě vyplácet po tři roky Správě veřejného statku jeden milion korun na to, aby les revitalizovala, protože teď není v dobrém stavu," doplnil starosta čtvrtého obvodu Tomáš Soukup (ANO). Obvodu patří ještě pár desítek metrů čtverečních kolem rozhledny, kde teď stojí stánky.

Téměř 100 let stará rozhledna patří soukromým podnikatelům. „S majiteli rozhledny jsme jednali na konci roku. Až budou vyřešené pozemky, tak si sedneme znovu. Pro ně je důležité, aby jim nahoře zůstaly antény. Pokud bychom jim dali možnost je tam pořád mít, tak by možná jednali o nějakém snížení ceny budovy," podotkl Soukup. Lesy a okolní pozemky by měly být podle něj v majetku města do poloviny letošního roku.


Chata je navržena jako jednoduchý jednopodlažní objekt ve tvaru písmene L, zdroj vizualizace: projektstudio8

V těsné blízkosti oblíbené rozhledny by měla vzniknout nová dřevostavba. Vyjít by podle odhadů měla na 25 milionů korun. Uvnitř by měla být restaurace se sálem a venkovním posezením. Obvod by tam chtěl zřídit i například půjčovnu koloběžek.

„Objekt ve tvaru písmene L nám vymezuje prostor okolí rozhledny. Svou zadní částí je dům situován zády k lesu, přední částí pak otevírá prostor, který chceme, aby byl využíván. Jedná se o bezprostřední okolí rozhledny a prostor lesoparku a posezení pod stromy. Součástí objektu je restaurace, turistický přístřešek, sociální zařízení a altán,“ uvedl již dříve spoluautor studie Ondřej Janout.

„Za hlavní prostor považujeme zahradní restauraci a komunitní sál, který věříme, že bude sloužit k mnoha aktivitám, od skautských setkání až po různé slavnosti. Oba prostory jsou směrovány k rozhledně a místu dávají novou energii,“ doplnil architekt Aleš Kubalík„Do konce příštího roku bych chtěl mít projekt v mašličkách i změnu územního plánu. A zkusit začít stavět před volbami nebo hned nich," dodal starosta. Obvod by chtěl brzy rozhlednu opravit alespoň zvenku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vizualizace: projektstudio8

Štítky Rozhledna Chlum, MO Plzeň 4, Doubravka, studie, proměna Chlumu, provozovatel Chlumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Vzpomínám, když jsem byl malý chlapec, že byl Chlum oblíbeným cílem odpoledních výletů. Od trolejbusu, který měl konečnou na dnešním Habrmannově náměstí, byla ta procházka až na vrchol k rozhledně pro nás malé nedočkavce skoro nekonečná. Nejen že nápoje byly servírovány i u skládacích stolů venku mimo prostory restaurace, uvnitř bylo možno objednat si i některá typická česká jídla jako zelí nebo svíčkovou. Současný stav, kdy se nápoje prodávají z jakéhosi vagonu je více než nedůstojný. Také hygienické podmínky na místě jsou tristní.

Pondělí, 26. února 2024, 09:39Odpovědět

Plzeň chce koupit od církve les kolem rozhledny Chlum, obvod tam plánuje postavit restauraci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.