Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Farmáři z Plzeňského kraje protestovali u hranic proti politice EU, přidali se i Němci

Farmáři z Plzeňského kraje dnes protestovali na Domažlicku u hranic s Německem proti politice EU. U přechodu Folmava jela zhruba dvacetikilometrovou rychlostí kolona o délce asi 1,5 km. Na hraničním přechodu se připojili Němci, kteří nepřijeli s traktory, ale jen ve 25 osobních a terénních vozech. Kolona pak směřovala od Folmavy na kruhový objezd u Draženova, kde se otočila, jela zpět na přechod, odkud se vozy v 11:40 rozjely zpět do svých farem. Protestní akce, které se v regionu konaly ještě na Klatovsku a na Plzeňsku.

Z Mrákova vyrazilo za hustého deště přes 40 traktorů s českými vlajkami. Na mezinárodní silnici I/26 do Německa vyjely u České Kubice. Hlavní tah z Kubice na Folmavu, který měl být zhruba na hodinu uzavřený, byl nakonec průjezdný. „Spolupráce s policií je perfektní, nikde na trase zatím nebyly žádné problémy," pochvaloval si ředitel domažlické Agrární komory (AK) Ludvík Jírovec.

Kolona jela plynule a nikde nestála

Nikde v našem kraji nedošlo k blokaci komunikací ani zablokování hraničního přechodu. Zemědělské stroje na Klatovsku, Domažlicku a v okrajové části Plzně způsobily však zdržení pro ostatní řidiče," upřesnila policejní mluvčí Pavla Burešová.

Němci nakonec traktory nevzali, aby to tady ještě více nezhoršili. Jedou ve 20 až 25 autech. Přijel i zástupce německého zemědělského svazu a jedou v koloně mezi našimi vozy," popsal Jírovec. Bavorští farmáři měli strach, aby ti, kteří nehospodaří na české straně a nemají zelenou kartu, neměli s průjezdem své techniky na české straně problémy. „Jde jenom o vyjádření podpory, kterou my jsme jim také při jejich akci před měsícem vyjádřili," řekl Jírovec. 

Podle předsedy Zemědělského a obchodního družstva Mrákov Jiřího Schambergera farmáři protestní akci hodně podporují, jeli zástupci z celého okresu, ale také z Tachovska, a to ze všech farem - velkých i malých včetně soukromých zemědělců. „Největším problémem jsou nastavené parametry Green Dealu, tedy nesplnitelné požadavky vůči zemědělcům, které nás omezují a dostávají nás ze hry na všech trzích. A pak je to dovoz komodit ze třetích zemí. Ať je to Latinská Amerika anebo Ukrajina. To nás nejvíc trápí, trhy jsou úplně zborcené," dodal. Podle předsedy nemohou čeští farmáři vinou omezení EU vyrobit své produkty levněji. Mrákovské družstvo mě ještě ve skladech téměř 1000 tun obilí, v celé ČR je to asi jeden milion tun.

Zemědělcům vadí přemíra byrokracie 

Zhruba po 30 strojích vyjelo v regionu ještě v 10:00 z Číhaně na Klatovsku a z Chválenic na Plzeňsku. Podle předsedy krajské AK Jaroslava Šímy měly české vlajky a transparenty, že protestují hlavně proti "přemíře byrokracie Bruselu", "dovozům komodit pochybné kvality" a "nesmyslnému Green Dealu, který vede ke zdražování energií a omezení už tak nízké zemědělské produkce v ČR". Poklidným protestem chtěli vyslat signál, že jsou tu a připraveni přejít v blízké době k akcím, které už mohou "bolet".

Klatovští farmáři jeli z Číhaně na Klatovy, které celé projeli a následně směřovali po silnici první třídy na Domažlice. Na Plzeňsku vyjelo 33 strojů ze statku v Chválenicích, byla to téměř kilometrová kolona. Po hlavní silnici Plzeň - České Budějovice pa dojely k plzeňskému obchodnímu centru Olympia. Vozy projely tři kruhové objezdy u Olympie, kde na ně dohlížela policie. Blokovaly asi 15 minut dopravu u sjezdu z dálnice D5 od Rozvadova směr Písek, za dálničním tunelem Valík vpravo. Dálnici protest neomezil.

„Pokud pan ministr nepřijde 29. února (odpoledne má jednat představenstvo AK s ministrem zemědělství Markem Výborný z KDU-ČSL) s nějakými garancemi, tak se předběžně uvažuje, že se může demonstrovat ještě jednou z kraje března, zřejmě 12. března, ale bude se tom ještě jednat," podotkl Šíma. Podle něj měla dnešní akce ukázat, že jsou zemědělci připraveni v projevech nespokojenosti pokračovat a zesilovat je. Šíma uvedl, že smysl akce splnila. „Ukázali jsme se, nikdo se proti nám nepostavil, policisté byli vstřícní a jednali slušně. Lidé nás viděli, někteří řidiči mávali, někteří možná nadávali, ale hlavně se nic nestalo," uzavřel. Protest dnes zasáhl několik zemí střední a východní Evropy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky protest zemědělců, zemědělská politika, kolona, protestní jízda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmáři z Plzeňského kraje protestovali u hranic proti politice EU, přidali se i Němci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.