Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na protestní jízdu vyjedou také zemědělci z Plzeňského kraje, policie vyzývá řidiče k opatrnosti

Svou nespokojenost se zemědělskou politikou Evropské unie vyjádří ve čtvrtek také zemědělci z Plzeňského kraje, kteří se zapojí do takzvané protestní jízdy. Se stroji vyrazí do provozu v dopoledních hodinách v Plzni, na Klatovsku a Domažlicku. Jet by měli směrem na hraniční přechod Folmava i k plzeňskému obchodnímu centru Olympia. Policie v této souvislosti apeluje na řidiče, aby byli opatrní a zbytečně neriskovali při předjíždění kolony traktorů a jiné techniky.

Tři kolony vozidel, každá až se 40 kusy zemědělské techniky, pojedou zejména po hlavních silnicích v dopoledních hodinách. „Na Klatovsku by měla vyjet zemědělská vozidla do provozu v deset hodin z obce Číhaň a pokračovat na Klatovy, projet jimi a následně pokračovat na Domažlice. Na Domažlicku by pak měly stroje vyjet v devět hodin z obce Mrákov a pokračovat na hraniční přechod Folmava, kde by se měly otočit a jet zpět na obec Draženov a poté opět zamířit k hraničnímu přechodu. Ten by ale neměl byt stroji blokován,“ přibližuje policejní mluvčí Pavla Burešová.

Na Plzeňsku bude vyjíždět rovněž 30 až 35 strojů ze statku v Chválenicích. Pojedou po hlavní silnici Plzeň - České Budějovice k obchodnímu centru Olympia v Plzni, kde se bude technika chvíli pohybovat a pak odjede po stejné trase zpět. „Nebudou chvátat, pojedou zvolna a v okolí Olympie krátce zdrží dopravu," uvedl pro Českou tiskovou kancelář předseda krajské Agrární komory Jaroslav Šíma.

V tuto chvíli nemá policie informace o tom, že by se protestní jízdy měly týkat i dalších okresů v Plzeňském kraji. „Pokud zítra při svých cestách potkáte v provozu zemědělské stroje, ať již pouze v jednotkách či jedoucích v koloně, dbejte zvýšené opatrnosti a zbytečně neriskujte, a to zejména při jejich předjíždění,“ apeluje Burešová.

Dopravní policisté budou během akce dohlížet na bezpečnost a plynulost provozu i dodržování předpisů. „V souvislosti s těmito protestními jízdami se zaměříme na všechny účastníky silničního provozu,“ dodala mluvčí.

Hlavním důvodem akce je upozornit na problémy spojené se zemědělskou politikou Evropské unie. Zemědělcům vadí především podmínky Green Dealu, ale i bezcelní dovozy zemědělských produktů ze zahraničí. Do protestů se podle Agrární komory zapojí také zemědělci ze Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy, Lotyšska a protesty podpoří též Bulhaři, Chorvati, Rumuni a Slovinci.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky protest zemědělců, zemědělská politika, kolona, protestní jízda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na protestní jízdu vyjedou také zemědělci z Plzeňského kraje, policie vyzývá řidiče k opatrnosti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.