Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Když jsme začínali, neměli jsme ještě ani uniformy a chodili v džínách, říká první žena ve vedení služebny městské policie v republice Eva Königová

Dnes už není žena ve vedení služebny městské policie žádnou výjimkou, nebylo tomu tak ale vždycky. Úplně první v celé republice stanula v devadesátých letech v čele služebny strážníků Eva Königová. Začala v Plzni na Lochotíně, ale již zhruba třicet let tuto funkci zastává na Skvrňanech.

„U městské policie pracuji od jejího samotného vzniku, takže již třicátým druhým rokem. Dá se říci, že jsem jedním z průkopníků, protože nás 1. dubna 1992 nastupovalo asi 37 lidí, s tím, že jsme neměli téměř nic. Dokonce ani uniformu, chodili jsme v džínách, zázemí se teprve budovalo,“ popisuje začátky v „divokých devadesátkách,“ Eva Königová s tím, že tehdy měli strážníci v Plzni jednu jedinou služebnu, nejdřív na středu, přímo na radnici. 

Cesta velitelky skvrňanských strážníků rozhodně nevedla rovně. Pomáhat lidem ale chtěla vždy. Jejím snem byla práce ve zdravotnictví, ale za totality se na školu ani přes dobré známky nedostala. Pracovala tedy nejdřív v domácích potřebách jako mistrová učňů. Připouští však, že k policii vždy nejspíš trochu tíhla. „Naše rodina pochází z Prahy a dědeček tam byl na kriminálce šéfem mordparty a jeho vyprávění jsme jako děti milovali. Říkala jsem si tedy, že to zkusím s tou začínající městkou policií. Se dvěma dětmi jsem si tehdy dodělávala maturitu a pak ještě vystudovala při práci dvě vysoké školy,“ vypráví.

Od začátků v 90. letech se mnohé změnilo

Co se týká služebny, do té naší současné jsme se přestěhovali teprve před čtyřmi lety.  A jsme velmi vděční, že nám ji úřad a město vybudovali. Do té doby jsme byli, dá se říct, v takové „špeluňce“ naproti Penny Marketu. Byla součást školy, která pro nás uvolnila dva, tři kabinety, jeden záchod, jedna sprcha pro ženy i muže, to už by dneska snad ani nešlo. Je pravda, že nám to tam pak ještě upravili, potom jsme se stěhovali do nového. Museli jsme to vydržet, ale byli jsme fajn parta. A to je také jedna z těch zásadních věcí, bez které to prostě nejde,“ vysvětluje velitelka.

Při své práci využívá znalosti psychologie, které jsou v její pozici nezbytné.  Patří mezi čtrnáct krizových interventů, kteří pracují jak uvnitř organizace, tak vně, absolvují spoustu školení a dá se říct, že jsou dvacetiprocentní psychologové.

Práce strážníka je rozmanitá

V současné době má Eva Königová na své služebně šestnáct lidí, začínala přitom s osmadvaceti. Strážníci ale schází napříč republikou všude. „Asi to není jenom o penězích, my jsme dobře finančně situovaní, máme spoustu benefitů, v tom si ty kluci a holky nemají na co stěžovat, ale myslím, že to je tou dobou a že nechtějí jít do rizika. Chtějí chodit s chladnou hlavou domů, nechtějí se vystavovat nějakým problémům a rizikům. Také záleží na tom, co si myslí jejich kamarádi. Jsme represivní složka, na jednu stranu pomáháme a na druhou stranu si lidé mnohdy myslí, že to tak není. Že jen rozdáváme pokuty. Spousta lidí nevidí, jak moc obyvatelům pomáháme, jak moc je naše práce rozmanitá,“ míní Königová.

Sedm nových rizikových lokalit začal sledovat kamerový systém v Plzni. Město už střeží na 300 kamer

Jestřábí oko městského kamerového systému začalo v Plzni sledovat sedm nově vybraných lokalit. Hlavním důvodem je prevence kriminality, ochrana veřejného i soukromého majetku, zvýšení bezpečí a napomáhání vyřešení trestné činnosti. Všechny nové...

 

Zahrnuje například spousty telefonů se žádostí o pomoc a následně řešení situace na místě. „Třeba jsme měli případ, kdy bydlela paní naproti v paneláku, která měla manžela s otevřenou rakovinou a nechtěl už do žádného lékařského zařízení. Naši chlapci a děvčata tam za nimi jezdili každou chvíli, často i jen jako psychologická pomoc té paní, ale hlavně zvedat pána, když spadl z postele třeba i ve dvě v noci. Měli opatrovníka, chodila tam sestřička, ale nebyli tam 24 hodin denně,“ uvádí velitelka jeden z mnoha příkladů.  

V zimě strážníci často pomáhají řidičům nastartovat auta přes kabely, řeší zabouchnuté dveře například s malým dítětem uvnitř. Strážníci lezou i okny, slaňují se. Strážníky si přivolávají na pomoc důchodci tísňovými tlačítky: toto ale zajišťují strážníci z borské služebny, kteří jsou na to vyškoleni. Strážníci také často poskytují dávají první pomoc. „Máme defibrilátory, kterými jsme už v rámci celé Městské policie Plzeň P „nahodili“ spoustu lidí a je toho samozřejmě mnohem víc. Nakonec pomoc je i to, že odtáhneme auto, kvůli kterému nemohou popeláři vyvézt popelnice, nebo projet hasiči. I když to tak majitel toho auta tak nevnímá,“ říká velitelka.

Strážníci mohou nově navázat spojení s volajícím přes videohovor přímo z místa události

Plzeňáci se mohou jako jedni z prvních v Česku spojit s městskými strážníky pomocí takzvaného portálu Bezpečí. Kromě standardního volání budou moci navázat spojení i prostřednictvím videohovoru. Stačí k tomu jen jedna potvrzovací SMS a chytrý...

 

Na starost má také asistenty prevence kriminality, jsou zde čtyři. Jedná se o asistenti pro ukrajinskou komunitu. Působí po celé Plzni a podle požadavků velitelů z ostatních služeben jim Eva Königová rozděluje úkoly. „V létě třeba řešili nepořádek a rozdělávání ohňů Ukrajinci u Boleveckých rybníků. Komunikují ve svém rodném jazyce se svými krajany a pomáhají nám s tlumočením. V pondělí a ve středu působí na úřadu práce, kde také pomáhají s lidmi z Ukrajiny a rovněž spoustu dalšího,“ jmenuje velitelka.

Jejím rajónem nejsou ale jen přední a zadní Skvrňany, ale také Zátiší, Nová Hospoda, Křimice, Radčice, Malesice a Dolní Vlkýš.

Problémy dělají prostitutky i narkomani

Nejčastějším problémem, se kterým se skvrňanští strážníci potýkají, byla vždy prostituce a prostitutky na Domažlické. „Samozřejmě existuje vyhláška města, podle níž se má problém řešit, ale musíte ji chytit s klientem, on se k tomu musí doznat, a to už tak snadné není. Takže je spíš řešíme za veřejný pořádek. Měli jsme jich tu 85, o nichž jsme věděli, znali jsme je jmény. Nebo známe, protože některé tu jsou 10, 15 let. Teď jich tu je asi dvacet,“ uvádí Königová.

Potíže místním strážníkům dělají také lidé závislí na drogách. „Všude se tu povalují injekční stříkačky, které neustále sbíráme. Naši kluci na ně mají kyblíky, rukavice, peány a někdy mám pocit, že snad neděláme nic jiného. Je dobře, že se obyvatelé zajímají a volají nám, když někde stříkačky vidí. Stejně tak nahlašují černé skládky, to je také častý problém, co někteří lidé vyhodí před dům. Oni to neodvezou, vyhodí sedačku před panelák, ale je strašně těžké chytit někoho za ruku,“ popisuje velitelka zásadní problém.

Centrum služeb pro bezdomovce za 120 milionů už pomáhá potřebným. V Plzni žije zhruba 400 lidí bez domova

Bezdomovci a lidé se závislostí na alkoholu mohou nově využívat nízkoprahové denní centrum, noclehárnu a azylový dům Patronus ve Wenzigově ulici v Plzni. Náklady dosáhly na bezmála 120 milionů korun, přičemž dvě třetiny pokryla evropská dotace....

 

Jisté potíže způsobují v této oblasti i lidé bez domova. „Jsou to ale spíš jednotlivci, místní firmy, kteří ostatní bezdomovce stahují k nákupnímu středisku. Posedávají na lavičkách, chápu, že lidem se to nelíbí, zapáchají, jsou špinaví, ale s tím nemůžeme nic dělat. Můžeme zasáhnout, pokud páchají trestnou činnost, nebo narušují veřejný pořádek. A ne všichni bezdomovci jsou problematičtí, máme tu například jednoho, který je čistotný a nedělá žádné potíže,“ říká Königová.

Práce strážníka je tedy nejen rozmanitá, ale i náročná. „Ale kdybychom to nechtěli dělat, tak to neděláme. Mám tu práci ráda a baví mě pořád. Někdo mi sem tam řekne: To je strašné, ty děláš jednu práci přes 30 let! Ale mně to stále přináší něco nového. Pořád je, co se učit. Technika jde neustále dopředu, máme stále nové programy a pořád to hezké převažuje nad tím špatným. Člověk si říká, že je tady něco „platnej“, že ta práce za ním je vidět,“ dodává velitelka skvrňanských strážníků závěrem.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Plzeň

Štítky neobyčejný, Eva Königová, městská policie, městská policie Plzeň, kriminalita v Plzni, historie policie, devadesátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

A no bóže aby jste se z těch buzerujcích botičkářů neposrali!

Neděle, 11. února 2024, 10:09Odpovědět

Když jsme začínali, neměli jsme ještě ani uniformy a chodili v džínách, říká první žena ve vedení služebny městské policie v republice Eva Königová  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.