Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zloděj uřízl sošku čurajícího panáčka, kterou před časem nadšenci na vlastní náklady obnovili

Obyvatelé Plas na severním Plzeňsku běsní. Kdosi tam odřízl a ukradl oblíbenou sošku čurajícího panáčka, který dělal radost místním i cestujícím, kteří zrovna vystoupili z vlaku. Po pachateli pátrá policie i tamní obyvatelé. Nejstarší zmínka o sošce pochází z roku 1952 a je dokonce na seznamu drobných kulturních památek. Na čas se považovala za ztracenou, nakonec se našla v nádražní budově a díky nadšencům se ji podařilo zrenovovat.

„Prosím o sdílení, panáček byl ukraden tento týden z plaského nádraží, pokud by se někde objevil, prosím o info. Nechápu, že tohle může někdo udělat,“ postěžovala si Vendula N. Příspěvek sdílelo i samo město.

„Sdílíme výzvu o informace vedoucí k nalezení sochy čůrajícího panáčka, který dělal radost cestujícím u nádraží v Plasích. Sochu, kterou nechala na vlastní náklady obnovit v roce 2021 skupina občanů Plas, někdo začátkem tohoto týdne odcizil z prostoru u nádražního občerstvení na pozemku ve vlastnictví Českých drah,“ píše radnice na svých sociálních sítích. Po pachateli pátrají i policisté.

V posledních letech těšil chlapeček místní obyvatele i cestující coby památka a zajímavý prvek v parčíku. V době, kdy ještě jezdily parní lokomotivy, měl i praktický úkol. Výpravčí podle něj poznal, jestli je v nádržích dostatek vody, jelikož voda se do bazénku kašny dostávala samospádem z nádrží umístěných ve vodárně, která byla pár metrů opodál. Pokud chlapeček přestal čurat, došla voda nebo nastala porucha. Postupem let parní lokomotivy zmizely a spolu s nimi se na čas ztratila i soška. Nakonec se našla ve sklepě nádražní budovy a díky nadšencům se v roce 2021 opět vrátila na své původní místo.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vendula Neumanová, Kateřina Neumanová

Štítky vandal, krádež sochy, čurající chlapeček, čurající panáček, nádraží Plasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

asi u někoho na zahradě...stačí hledat

Sobota, 27. ledna 2024, 10:38Odpovědět

Baron Kocharovski

stačí hledat?! :-O a kde?! :-OOO vždyť ji může mít někdo na soukromém pozenku umístěnou tak, že nebude vidět z ulice apod., zároveň ani už nemusí být v česku, stačí ji odvézt na slovensko... hladat se dá, ale když se neví kde..., pak je to víc otázka náhody a štěstí. (lidi jsou opravdu srá*či, ukradne se všechno, úplně všechno - věci, zvířata, lidi)... :-OOO :-(((

Sobota, 27. ledna 2024, 14:35Odpovědět

Zloděj uřízl sošku čurajícího panáčka, kterou před časem nadšenci na vlastní náklady obnovili  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.