Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Západočeská galerie může slavit návštěvnický rekord, táhly nejen výstavy, ale i Semlerova rezidence

Rekordních třiapadesát tisíc a devět k tomu. Přesně tolik návštěvníků zavítalo v loňském roce na výstavy, akce a edukační programy Západočeské galerie v Plzni. Velkému zájmu se těšila také Semlerova rezidence. Vysoká návštěvnost ukazuje, že po covidových letech si milovníci umění za ním našli cestu zpět.

Západočeská galerie přichystala zájemcům o výtvarné umění celkem 9 výstav, na kterých představila téměř 700 děl. Nejvíce diváků přitáhla výstava Zlaté časy. Umění doby fin de siècle ze sbírek galerie. Na mimořádně kvalitní a cennou sbírku ZČG se přišlo podívat 10 794 návštěvníků; stala se tak nejnavštěvovanější výstavou od roku 2015. Na pomyslné druhé příčce pak skončila výstava Epocha salonů: České salonní umění a mezinárodní výtvarná scéna s 9 723 návštěvníky, jejíž vernisáž se odehrála již v roce 2022.

Velkému zájmu se také těšila Semlerova rezidence na Klatovské třídě, kterou Západočeská galerie spravuje od roku 2012 a v roce 2022 ji po náročné rekonstrukci otevřela veřejnosti. Prohlídku unikátního architektonického konceptu Adolfa Loose a Heinricha Kulky si nenechalo ujít 8 522 návštěvníků. Celkem pak do Semlerovy rezidence zavítalo přes deset tisíc návštěvníků.

Příznivci výtvarného umění se mají na co těšit i v roce 2024. Západočeská galerie v Plzni pro ně chystá deset nových výstav i řadu zajímavých kulturních pořadů a doprovodných programů. „Na letošní rok připravujeme další skvělé výstavní projekty. Pokud bych měl zmínit alespoň jeden z nich, pak je to velká mezinárodní výstava ke stému výročí úmrtí Franze Kafky, kterou otevřeme v červnu,“ láká Roman Musil, ředitel Západočeské galerie v Plzni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČG v Plzni

Štítky Plzeň, galerie, ZČG, výstavy, návštěvnost, Semlerova, rezidence, programy, edukace, rekord, obrazy

Západočeská galerie může slavit návštěvnický rekord, táhly nejen výstavy, ale i Semlerova rezidence  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.