Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňský rodák Miroslav Horníček by dnes oslavil 105. narozeniny. Ve městě má busty, park, lavičku i pamětní desku

Plzeňský rodák Miroslav Horníček patří mezi velikány českého humoru, oblíbené spisovatele a glosátory. Na divadelních prknech se potkával s Janem Werichem či Janou Hlaváčovou. Do srdcí televizních diváků se zapsal zejména rolí v komediálním seriálu Byli jednou dva písaři, od jehož premiéry letos uplynulo půl století let. Dnes je to také přesně 105 let od jeho narození. V západočeské metropoli má tato legenda busty, lavičku a letos město odhalilo na jeho rodném době pamětní desku.

Letos to bylo také přesně 20 let, kdy Miroslav Horníček odešel do hereckého nebe. Město proto nechalo k tomuto výročí zhotovit novou pamětní desku. Umístěna je na hercově rodném domě v Karlově ulici č. 36. Autorem nevšedně vypadající mramorové desky je klatovský sochař a malíř Václav Fiala. Jeho záměrem bylo ztvárnit desku jako obálku knihy. „Takže je netradičně bílá, ne černá se zlatým písmem a s bustou, ale je to spíš obálka knihy. Jako by ji napsal Miroslav Horníček a nazval ji Tady jsem se narodil," vysvětlil výtvarník


Pamětní deska na hercově rodném domě v Karlově ulici č. 36.

Míst připomínajících slavného rodáka je v Plzni celá řada. V parku za Velkou synagogou mohou zájemci například navštívit park, kterému vévodí umělcova socha. Jejím autorem je plzeňský sochař František Bálek. Na počest Miroslava Horníčka spoluzaložil herec a režisér Antonín Procházka divadlo v Domě kultury Inwest. Objekt byl však před 10 lety srovnán se zemí. Jméno po legendárním herci nese dnes foyer Malé scény Nového divadla. Předloni nechala radnice zrestaurovat lavičku s pamětní destičkou naproti Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje, kde Horníček rád sedával.

Busta Miroslava Horníčka v parku u úřadu MO Plzeň 3, zdroj: Křížky a vetřelci/ Pavel Cvrček

Miroslav Horníček se narodil v Plzni a také zde maturoval na reálce na Mikulášském náměstí. V roce 1937 krátce pracoval jako pomocná technická síla ve Škodovce, posléze se stal úředníkem v plzeňské městské nemocnici. Jeho první profesionální umělecké angažmá bylo také v Plzni. Ve válečných letech 1941–1945 byl zaměstnán jako herec a režisér v Městském divadle v Plzni. Po válce odešel do Prahy, kde působil na řadě scén, mimo jiné v Národním divadle či ve Werichově Divadle ABC.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Divadlo J. K. Tyla

Štítky Miroslav Horníček, výročí narození, 105. let od narození, plzeňský rodák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Co všechno Miroslav Horníček v té Plzni má! Jenom to divadlo mu kvůli potrhlému nápadu zbourali.

Sobota, 11. listopadu 2023, 07:55Odpovědět

Plzeňský rodák Miroslav Horníček by dnes oslavil 105. narozeniny. Ve městě má busty, park, lavičku i pamětní desku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.