Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Plzeň podpoří majitele nemovitých kulturních památek, rozdělí mezi ně 2,5 milionu korun

Celkem dva a půl milionu korun rozdělí město mezi deset majitelů nemovitých kulturních památek. Peníze pomohou například s opravou střech venkovské usedlosti ve Zborovské ulici a Fischerovy vily v Pobřežní ulici. Obnovy se dočká i deskový oltář v interiéru kostela v Křimicích.

„Město Plzeň tyto dotace poskytne na stavební a řemeslnou opravu částí památkově chráněných objektů, které jsou v technicky nevyhovujícím stavu, a jejichž opravy jsou nezbytné. Ty umožní prodloužení životnosti jejich důležitých součástí a udrží památky v dobrém stavu. Opravy rovněž zlepší jejich vzhled,“ vysvětluje radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková (ANO).

Dotace půjdou například na opravu střech venkovské usedlosti ve Zborovské ulici a Fischerovy vily v Pobřežní ulici, restaurování deskového oltáře v interiéru kostela Narození Panny Marie v Křimicích, zastupitelstvo schválilo i poskytnutí dotace na repasování souboru původních špaletových oken na terase vily Jiřího Freunda.

„Další dotaci jsme schválili na restaurování kamenných ostění vjezdové brány a branky v uličním průčelí venkovské usedlosti v ulici Na Rychtě 7, dále máme v plánu poskytnout příspěvek na opravu fasády kostela sv. Mikuláše na Mikulášském náměstí a pláště a fasády kostela Všech svatých na Roudné,“ vyjmenovává radní s tím, že oprav se dále dočkají kostelní lavice a stůl Páně v interiéru kostelu Mistra Jana Husa v Němejcově ulici, omítky a původní dekorativní malby získá interiér kostela sv. Petra a Pavla v Plzni-Liticích.

Ohodnoť článek

Foto Wikimedia Commons

Štítky obnova památek, oprava památek, dotace na rekonstrukci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň podpoří majitele nemovitých kulturních památek, rozdělí mezi ně 2,5 milionu korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.