Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Obyvatelé Trojky si přejí zkrášlení kruháčů, komunitní zahrady nebo vodní prvky pro ochlazení v parných vedrech

Celkem 165 nápadů na zlepšení lokality v plzeňském centrálním obvodu zaslali lidé prostřednictvím speciální webové stránky. Mezi jejich návrhy se objevovaly například nápady na venkovní hřiště, zkrášlení okružních křižovatek, místa pro grilování nebo vodní prvky pro ochlazení v parných vedrech. Jednotlivé podněty radnice pečlivě posoudí, výběr zúží a nechá veřejnost znovu hlasovat. Na projekty vyčlenilo vedení obvodu ze svého rozpočtu šest milionů korun.

„Počet návrhů mě velmi mile potěšil, jsem rád, že se zapojilo tolik občanů, kterým není kvalita života v našem obvodu lhostejná a že na jeho zlepšování můžeme spolupracovat. Mnoho námětů je velmi zajímavých a podnětných,“ uvádí starosta centrálního obvodu David Procházka (ANO).

„Lidé si nejčastěji přáli nejrůznější venkovní hřiště, ale za zmínku určitě stojí nápad na zkrášlení okružních křižovatek v obvodu pro zlepšení orientace, vytvoření zahrady kouzelných laviček, či vánoční osvětlení stromů, zřízení discgolfového hřiště, komunitních zahrad, míst pro grilování nebo dokonce komunitní moštárny,“ jmenuje některé z námětů 1. místostarosta Pavel Šrámek (Piráti).

V centru města se objevily speciální psí pisoáry, radnice tím chce zabránit značkování fasád a stromů

Přes dvě desítky betonových pisoárů pro psy nově stojí v Plzni na Borech. Centrální městský obvod jich zatím pořídil 24 a další budou ještě přibývat. Důvodem pro jejich instalaci byly stížnosti majitelů nemovitostí, kterým vadili psi značkující...

 

Vedení obvodu velmi zaujal také nápad na vytvoření takzvaných “chodníkovek“, tedy chodníkových her, což jsou namalované hry typu skákací panák, kličkovaná a podobně. „Líbí se mi také návrh, který prosazuje umístit ve vybraných lokalitách trvalé umístění židlí, stolků a lehátek ve veřejném prostoru. Evidujeme i žádost na vytvoření památníku obětem holocaustu v blízkosti Meditační zahrady. Lidé také žádají místa pro ochlazení v parných dnech, například fontánky, ve kterých si budou moci hrát děti nebo mlhoviště,“ pokračuje místostarosta Ladislav Nový (STAN).

Místostarosta Ondřej Ženíšek (TOP 09) doplnil, že nejvíce nápadů přišlo od lidí žijících na Borech, jedná se asi o padesátku podnětů. „Dále evidujeme mnoho nápadů také na Skvrňanech, tam jsme jich zaznamenali zhruba 30 a v těsném závěsu je Výsluní, Radobyčice a Valcha. Naopak nejméně námětů, přišlo od obyvatel Nové Hospody,“ vyjmenovává Ženíšek. Zcela přesná čísla nelze uvést, spousta návrhů nebyla totiž místně určená a týkala se více částí najednou.

Šest milionů pro šest místních částí obvodu

Třetí městský obvod nechal své obyvatele rozhodovat o veřejných financích letos poprvé, přičemž je do akce připraven investovat šest milionů korun. Všechny návrhy nyní projdou důkladným posouzením, zda je vůbec možné je realizovat. To znamená, zda se vejdou do jednoho milionu korun nebo zda se vůbec nachází na městském pozemku, nejsou v rozporu s jinými plány obvodu či města a podobně. „Už nyní je například jisté, že v rámci participativního rozpočtu nedokážeme vybudovat vodovod. A do jednoho milionu se nevejde ani několikrát zmiňovaný pumptrack,“ podotkla mluvčí obvodu Michaela Adámková

Jednotlivé návrhy budou vyhodnocené posuzující komisí do 15. října. Den poté je vedení obvodu představí veřejnosti a na stránkách rozhodnetesami.cz se spustí hlasování. To potrvá do 1. prosince. „Před Vánoci vítězné projekty představíme jako dárky všem našim občanům,“ uzavřela mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky participativní rozpočet, nápady na vylepšení obvodu, sportoviště, komunitní zahrada, MO Plzeň 3, rozhodnetesami

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Trojky si přejí zkrášlení kruháčů, komunitní zahrady nebo vodní prvky pro ochlazení v parných vedrech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.