Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jezírko ve Škodalandu ukončilo koupací sezónu, voda je zelená

Nejprve potrápily jezírko v multifunkčním areálu Škodaland na břehu borské přehrady cerkárie, nyní se potýká se zeleným zákalem. Třetí městský obvod proto ve spolupráci s odborníky rozhodl o ukončení letošní neúspěšné koupací sezóny.

„Aktuálně je voda v jezírku zelená, a to vlivem mikroskopických zelených řas. Na rozdíl od sinic jsou zelené řasy zcela neškodné. Nicméně náročnější částí koupající se veřejnosti je tento zelený vegetační zákal vnímán negativně a od koupání může odrazovat,“ uvádí hydrobiolog Jindřich Duras. Dodává, že průhlednost vody v jezírku je přitom jeden metr, zatímco v trvale využívaných koupacích místech, jako je Třemošenský a Senecký rybník, je nyní průhlednost vody rovněž kvůli vegetačnímu zákalu mikroskopických řas v úrovni 80 až 90 centimetrů.

Jezírko Škodaland je provozováno jako biotop, takže zásah například nachlórováním nepřipadá v úvahu, zničil by celý systém filtrace vody. „Koupací lokality založené na přírodních procesech a přírodních rovnováhách mají vždy snahu se vymknout kontrole a narušit naši představu ideální křišťálové vody. A tak je tomu i v tomto případě. Základní opatření ke zlepšení jako je například posílení filtrace, sice už byla přijata, ale několik dní bude ještě trvat, než se projeví,“ vysvětluje Duras.

Z tohoto důvodu se obvod rozhodl koupací sezónu pro letošní rok ukončit. Nejedná se však o předčasné uzavření, běžně zde končí sezóna s posledním prázdninovým dnem, současné slunečné počasí ji ale mohlo ještě prodloužit. Odborníci dále pracují na tom, aby se biotopu dařilo v příštím roce lépe.

Jezírko bylo nejprve uzavřeno 22. června, kdy v něm byl zjištěn výskyt cerkárii, které způsobují kožní problémy. Jedná se o larvy motolic, nacházející se v kachním trusu. Odtud se přenášejí na vodní šneky, z těch pak dále na plavce. Po vniknutí do lidské kůže během krátké doby uhynou, nezpůsobují žádné vážné zdravotní problémy, ale vyrážka po nich velmi svědí. Třetí městský obvod nechal na doporučení hydrobiologa jezírko od šneků kompletně vyčistit. Šneci se sbírali manuálně i pomocí odsávacího vozu a potápěče. Otevřeno mohlo být až v srpnu, znovu se kvůli zeleně zbarvené vodě zavřelo 4. září.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň 3

Štítky Plzeň, Škodaland, jezírko, koupání, sezóna, cerkárie, MO Plzeň 3, kvalita vody, řasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jezírko ve Škodalandu ukončilo koupací sezónu, voda je zelená  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.