Špína a potraviny na podlaze i naprosto zaneřáděný sporák. Tak to vypadalo v klatovském bistru v době, kdy jej navštívila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Inspektoři kuchyň uzavřeli a dali majitelům čas na nápravu. Nyní už je provozovna opět plně v chodu. Vše ale v pořádku zdaleka není, tedy alespoň podle jednoho z návštěvníků, který své postřehy zveřejnil na sociálních sítích.
„Naši inspektoři zjistili nevhodné skladování potravin či výrazně zanedbaný úklid v prostorách kuchyně. Mezi zjištěné nedostatky patřil výskyt předmětů nesouvisejících s výkonem činnosti potravinářského podniku. Pracovní náčiní a zařízení (sporáky, fritéza) nebyla udržována v dostatečné čistotě. Dále zde naši inspektoři zjistili nevhodné skladování potravin na zemi či znečištěné stěny a podlahu,“ uvedla SZPI na svém webu Potraviny na pranýři.
S ohledem na nepřijatelné hygienické podmínky uzavřeli inspektoři prostory kuchyně, dokud provozovatel nedá vše do pořádku. Bistro mělo zavřeno pouhý jeden den. O pár dní později zveřejnil jeden z hostů na sociálních sítích svůj zážitek.
„Takhle to vypadá pár dní po tom, co hygiena povolila provoz bistra. Pán v kuchyni bezmyšlenkovitě a bez rukavic narovnal hadr na podlaze, pak těma samýma rukama něco shrábnul ze stolu a odložil flákotu neidentifikovatelného masa. Přes celou kuchyň prošel pes, který má vedle mléka, krupice a čistících prostředků svou misku se žrádlem a míček,“ popisuje své zážitky pan Branislav.
„Při plánování kontrol se přihlíží také k tomu, jakou má kontrolovaná osoba historii prohřešků. Pokud jde o nevhodný způsob manipulace s potravinami, nemusí se tak dít právě v době, kdy je na místě inspektor. Toto není vůbec snadno odhalitelné, musí to být v záznamu úřední kontroly,“ sdělil na dotaz Plzeňské Drbny Marek Bartík ze SZPI.
Podle jeho slov by jim úplně nejvíce pomohlo, kdyby spotřebitel podal podnět ke kontrole. K tomu slouží jednoduchý formulář, kde lze vše popsat a přiložit fotografie. Klatovským bistrem se inspekce bude ještě zabývat.
A jak se k tomu staví místní? Někteří jsou pohoršení, jiní na něj nedají dopustit, neboť se tam naobědvají za pár korun. „Odtáhněte si doma sporák a zjistíte, že tam máte úplně stejně nas*áno. Pak suďte. Nebo si zajeďte na Motorest na polévku za stovečku a nekažte to těm, co se tam celkem levně a rychle nají,“ vzkázal pan Jan. „Jste posedlej a nemocnej. Pranýřujete kvůli binci lidi, kteří vstávají ve čtyři ráno, aby uvařili svým zákazníkům oběd za 70 korun. Zvláštní, že zákazníci stále přibývají,“ reagoval na svědectví pana Branislava další diskutující.
Špína je zašlá, to je vidět. A jestli se někomu v tomhle hegeši jí dobře, tak to bude zvyklý na to samé z domova. Já si ráda přečtu takovou recenzi a vyhnu se tomuto podniku obloukem. A jestli je tohle uklizené po návštěvě hygieny, tak by mně zajímalo, co tam muselo být za humus před ní,“ reagovala například paní Ilona. „Nechápu, že někomu nevadí špinavé ubrusy, pes v kuchyni nebo skladování jídla mimo ledničku. Asi nemají strach o své zdraví,“ podotkla Hana.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.