Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nevyužívaný pilíř u řeky proměnili v Plzni na netradiční vyhlídku na Radbuzu

Netradiční vyhlídka slouží ode dneška cyklistům i chodcům na cyklostezce podél řeky Radbuzy v plzeňském obvodu Slovany. Obvod nechal na vyhlídkovou plošinu upravit zhruba čtyřmetrový, léta nevyužívaný pilíř, postavený v roce 1938 pro tehdy plánovanou železniční vlečku z trati Plzeň - Železná Ruda do slovanské papírny.

Plány na postavení vlečky zhatila druhá světová válka, nerealizovala se ani po válce a z projektu zbyly na obou březích řeky jen dva vysoké betonové pilíře obložené žulovými kvádry. „Pilíř se nachází poblíž stále více frekventované trasy kolařů, skejťáků i chodců a dlouhá léta dělá této lokalitě docela ostudu. Proto jsme se namísto jeho odstranění rozhodli využít jej a proměnit v trochu netradiční místo odpočinku," vysvětluje starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS).

Návštěvníci cyklostezky podél Radbuzy se teď mohou kochat stejným pohledem, jaký by nabízela lávka umístěná podél železniční vlečky, kdyby byla dostavěna. Vyhlídku doplňují naučné tabule s informacemi o historii pilíře, o místních rostlinách a živočiších a o dalších historických stavbách v okolí.

S instalací ocelové konstrukce na nevyužívaný pilíř začal obvod loni na podzim. Stavbě předcházely drobné stavební práce, kácení náletů v bezprostřední blízkosti pilíře a očištění jeho koruny. Přibyl chodníček k budoucímu schodišti či hromosvody a začalo se s výrobou kovové konstrukce vyhlídky.

„Na jaře začaly práce, které nám však neustále brzdilo deštivé počasí. Stačila se osadit ocelová konstrukce na vrchol pilíře a zaměřit schodiště, které se mohlo sice vyrobit, ale osadit až po očištění a vyspárování zdiva. To ale bylo možné jedině na suchém povrchu. Z toho důvodu musel být termín dokončení prací posunutý z dubna na konec května. Po očištění kamenného povrchu od nevzhledných grafit se v polovině května schodiště konečně osadilo a do konce měsíce byla hotová celá stavba," doplnila místostarostka obvodu Eva Trůková (ODS).

Náklady na kompletní úpravy okolí a vybudování vyhlídky byly loni vyčíslené zhruba na 2,5 milionu korun. Na druhé straně řeky je zatím nevyužitý druhý pilíř.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MO Plzeň 2

Štítky Netradiční vyhlídka, řeka Radbuza, mostní pilíř, Slovany, MO Plzeň 2

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Cais

Nechápu, proč se prakticky za stejné peníze rovnou nepostavila ta lávka...

Neděle, 4. června 2023, 18:08Odpovědět

Nevyužívaný pilíř u řeky proměnili v Plzni na netradiční vyhlídku na Radbuzu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.