Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Plzeň přispěje milion korun na rekonstrukci Korandova sboru a opravu fasády domu se sgrafity Mikoláše Alše

Milion korun rozdělí město Plzeň na opravu čtyř nemovitých kulturních památek. Podpora je určena na odborné práce, které se budou týkat například budovy Korandova sboru na Anglickém nábřeží nebo obnovy fasády domu s unikátní výzdobou od jednoho z nejslavnějších českých malířů Mikoláše Alše. Dotaci již schválili zastupitelé.

„Dotace tentokrát pomohou při rekonstrukci budovy Korandova sboru na Anglickém nábřeží, při opravě fasády domu s Alšovými sgrafity na rohu ulic Jagellonská a Petákova, dále pak při opravě areálu venkovské usedlosti na Koterovské návsi a při opravě střechy domu v Tovární ulici. I tento dům zdobí sgrafita Mikoláše Alše,“ uvedla Eliška Bartáková (ANO), radní města Plzně, do jejíž gesce spadá také památková péče. Taktéž upozornila, že všechny čtyři objekty jsou historicky cenné a byly prohlášeny nemovitými kulturními památkami.

Tato galerie nikdy nezavírá. Malby slavného malíře Mikoláše Alše zdobí v Plzni téměř dvacet měšťanských domů

Stačí se jen pozorně dívat a pozvednout oči výše, než se obvykle díváte. A ocitnete se v Plzni v úžasné galerii pod širým nebem, která nikdy nezavírá a neplatí se v ní žádné vstupné. Na průčelích 19 bohatých měšťanských domů vybudovaných...

Zastupitelé města Plzně schválili, že 290 tisíci korunami město Plzeň přispěje na odbornou opravu kamenných soklů uličních a dvorních fasád a korunní římsy uličních průčelí domu Jagellonská 15 – Petákova 1. Tyto opravy patří k dokončovacím pracím celkové obnovy fasády domu, již je zdobena sgrafity Mikoláše Alše.

Další částka ve výši 200 tisíc korun je určená na opravu chléva a navazující ohradní opěrné zdi v objektu venkovské usedlosti na Koterovské návsi 14. „Majiteli domu v Tovární 6 město přispěje 300 tisíci korun na nákup a pokládku režné pálené taškové krytiny bobrovky, aby mohla být opravena střecha tohoto domu, jehož fasáda je také zdobena Alšovými sgrafity,“ přiblížila Bartáková.

Korandův sbor na Anglickém nábřeží 13 patří k významným plzeňským funkcionalistickým stavbám. Město Plzeň poskytne vlastníku objektu, jímž je Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Plzni, 253 tisíc korun na odbornou restaurátorskou opravu teracové omítky soklu fasády průčelí a navazujícího prostoru vstupního schodiště.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky oprava památek, památkově chráněné objekty, dotace, rekonstrukce památek, Mikoláš Aleš, Korandův sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň přispěje milion korun na rekonstrukci Korandova sboru a opravu fasády domu se sgrafity Mikoláše Alše  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.