Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Veřejná karavanová stání vyrostla u přehrady

Karavany a obytné vozy zažívají obrovský boom po celé České republice. Vstříc milovníkům tohoto druhu kempování vyšla nyní západočeská metropole a zřídila pro ně pět veřejných karavanových stání. Zařadila se tak mezi asi třicítku měst v naší zemi, prvenství ale drží mezi městy této velikosti.

Pět stání pro obytné vozy vzniklo na parkovišti u areálu Škodalandu, který se nachází na břehu Borské přehrady. Slavnostní uvedení do provozu se uskutečnilo v pátek 28. dubna. 

Zřízení karavanových stání vyšlo obvod na 1 376 113 Kč bez DPH, 400 tisíc korun se podařilo získat z dotace Plzeňského kraje. „Jsem rád, že v letošním roce se nám podařilo otevřít zcela nový dotační program na podporu karavanových stání a podpořit cestování a pobyt v konkrétním místě s nejvyšší možnou mírou soukromí. Což pobyty s karavany umožňují. S tímto rozvojem ale musí jít ruku v ruce výstavba vhodné infrastruktury. Proto Plzeňský kraj uvolnil ze svého rozpočtu osm milionů korun právě na vybudování karavanových stání a servisních stanic. Tato částka byla zastupiteli Plzeňského kraje na začátku letošního dubna rozdělena mezi patnáct žadatelů.“, vysvětlil Libor Picka, radní Plzeňského kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

„Obliba karavanů v posledních letech výrazně roste, snažíme se proto jít s trendem a vyhovět tak hned celé řadě turistů, kteří obytnými vozy vyrážejí na dovolenou stále častěji. Škodaland je navíc atraktivní lokalitou, která kromě rekreace přímo na místě nabízí i výhodnou polohu k výletům do centra města Plzně i jeho okolí,“ uvádí starosta MO Plzeň 3 David Procházka. 

„Karavanisté mají na stellplatzu možnost doplnit si čistou vodu, připojit se na elektrickou energii i vypustit šedou vodu z kuchyňky včetně možnosti vyprázdnění WC kazet,“ doplnila náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová. Ta karavanová stání vnímá jako otevření se dalšímu typu turistů. Očekává se, že využívané budou zejména při velkých akcích, které západočeská metropole nabízí, například při Slavnostech osvobození, festivalu Na ulici a podobně.

Servis s vypouštěním šedé vody a napouštěním čisté vody se provádí na ploše obslužné komunikace. „Za vpustí pro vypouštění vody je umístěné liniové odvodnění. Výdejní sloupek na čistou vodu a výlevka chemických WC jsou umístěné do středové zeleně,“ představuje technické parametry 1. místostarosta MO Plzeň 3 Pavel Šrámek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky karavany, stání, obytné vozy, Plzeň, Plzeňský kraj, MO Plzeň 3, dotace, přehrada, Škodaland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejná karavanová stání vyrostla u přehrady  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.