Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V posledních týdnech se nám daří dohánět skluz ve výplatě sociálních dávek, uvedl ministr Marian Jurečka

Některé pobočky Úřadu práce (ÚP) měly problémy s vyplácením příspěvků na bydlení a na dítě. Nejvíce přetížené byly úřady v Praze a ve Středočeském kraji, které jednoduše nestíhaly a vypomoci jim museli kolegové z celé republiky včetně Plzně. V posledních týdnech se už situace zlepšuje, stále ale zbývá dohnat zpoždění ve výplatě dávek, které se týká několika tisíc žadatelů, což podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ještě chvíli potrvá.

Před zhruba dvěma měsíci se podle ministra dařilo vyřizovat v zákonné lhůtě 58 procent žádostí o příspěvek na bydlení a 66 procent žádostí o příspěvek na dítě, nyní se daří vyřídit ve lhůtě 78 procent žádostí o příspěvek na bydlení a 81 procent žádostí o příspěvek na dítě.

„Skluz stále ještě doháníme, bude to ještě záležitost několika příštích týdnů. Ale například u žádostí, které klienti podali po 1. březnu, tam prakticky dokážeme všechny žádosti vyřizovat v zákonné lhůtě. Největší skluz je tak u žádostí podaných v lednu a únoru, případně ještě na konci minulého roku,“ uvedl ministr Marian Jurečka. Zdržuje se také vyřizování žádostí, kdy klient nedodal všechny potřebné podklady a úředníci ho musí vyzývat k jejich doplnění.

Do sedmi let bude český pracovní trh potřebovat 300 000 pracovníků z ciziny, podle ministra by mohlo jít o Ukrajince nebo Filipínce

Zhruba 300 000 pracovníků navíc bude potřebovat tuzemský pracovní trh do roku 2030 s ohledem na vývoj ekonomiky a potenciál českých firem. Uvedl to v pátek při návštěvě Plzeňského kraje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V...

 

Největší problémy s vyplácením příspěvků byly v Praze a na některých pobočkách ve Středočeském, případně Jihomoravském kraji. Přetíženým pobočkám, které nestíhaly vyřizovat žádosti v zákonné lhůtě, pomáhají pobočky ÚP z celé republiky. „Pokud jde o odbavování klientů, tak patří Plzeňský kraj mezi kraje, které nemají zásadní problémy s nedodržením lhůt,“ podotkl ministr.

„Za posledních šest až sedm týdnů jsme díky přerozdělení agendy do celé republiky dokázali být mnohem rychlejší," zdůraznil Jurečka. Problémy s nedodržováním třicetidenních lhůt vznikly podle něj nedostatkem personálu na některých pobočkách ÚP. Do budoucna se chce Jurečka na tuto problematiku podrobněji zaměřit.

„Pokud jde o naše klíčové úřady jako je právě Úřad práce nebo Česká správa sociálního zabezpečení, tak zde se chceme zaměřit na to, abychom vyrovnali personální kapacity v rámci území České republiky vůči poptávce. To je něco, co se tady dlouhé roky nedělalo. Máme kraje, kde je dnes velmi dobré personální zabezpečení a kraj stíhá odbavovat dávky v zákonných termínech, ale pak máme kraje, kde se to nedaří, protože tam došlo za poslední roky k nárůstu klientů, kteří o tuto formu pomoci žádají, ale nikdy tam nebyly posíleny personální kapacity,“ uvedl ministr při návštěvě Plzeňského kraje.

Rušení poboček úřadů zatím podle ministra nepřichází v úvahu. „Musíme si napřed udělat pořádek v této agendě a říct si, jak jsme schopni využít digitalizaci a až pak se můžeme bavit o tom, jak by se dala upravit pobočková síť,“ dodal.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Úřad práce, vyplácení dávek, dávky na bydlení, příspěvek na dítě, Marian Jurečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Stále zbývá dohnat zpoždění ve výplatě dávek, které se týká několika tisíc žadatelů, což podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ještě chvíli potrvá. Pan ministr sice osobně peníze neodesílá, přesto je nanejvýš pravděpodobné, že v případě, že na těch dávkách by byla závislá rodina pana ministra, byly by dávky vyplaceny - jak se říká - stante pede (štandopede).

Neděle, 30. dubna 2023, 10:15Odpovědět

V posledních týdnech se nám daří dohánět skluz ve výplatě sociálních dávek, uvedl ministr Marian Jurečka  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.