Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obce vybrané pro hlubinné uložiště jaderného odpadu chystají protestní akce

Na čtyřech místech Česka včetně Klatovska se bude v sobotu 15. dubna konat Den proti hlubinnému úložišti. Organizátoři, mezi které patří spolky i obce, na něm budou posedmé různými akcemi mířit proti stavbě trvalého úložiště radioaktivních odpadů. V Plzeňském kraji se lidé v poledne potkají na návsi v Olšanech, které patří do lokality Březový potok stejně jako Horažďovice, kde bude program pokračovat koncerty na náměstí.

Protestní pochod budou 15. dubna pořádat také v lokalitě Janoch u jihočeského Temelína. V Dolní Cerekvi na Jihlavsku se plánuje setkání v ochranných oděvech přímo v místě, kde je úložiště navržené. Organizátoři chtějí upozornit na to, že je potřeba posílit práva dotčených obcí při rozhodování o výběru a povolování této stavby.

„Návrh nového zákona, který poslala vláda do Parlamentu je v tomto ohledu nedostatečný a nemůže zajistit respektování zájmů obcí a jejich občanů, jak je požaduje atomový zákon i není ani naplněním slibů vládního prohlášení,“ upozorňuje mluvčí Platformy proti hlubinnému uložišti Antonín Seknička, který je zároveň místostarostou obce Cejle na Jihlavsku.

„V období zkracování termínu výstavby a naopak dlouhého odkládání přijetí smysluplného zákona a také v čase neochoty řešit jiný způsob nakládání s vyhořelým palivem, jsou zahajovány práce na upřesnění místa mimořádné a nevratné stavby, kterou hlubinné úložiště je. Dle názoru Správy úložišť se vše dá stihnout a času je dost, tak proč se nenajde čas na zohlednění potřeb obcí z vybraných lokalit?“ ptá se Seknička.

Stavbu hlubinného úložiště, v němž by měly být trvale uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, připravuje státní Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Místo pro trvalé uložení radioaktivního odpadu se hledá od 90. let minulého století. Nyní je výběr zúžený na čtyři lokality. Náklady na vybudování komplexu, jehož stěžejní část má být přibližně půl kilometru pod povrchem, podle starších odhadů přesáhnou 100 miliard korun.

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 51 členů (35 obcí a měst a 16 spolků) za účelem prosazení změny v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nebude omezovat jen na hlubinné úložiště. Platforma dále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Chanovice

Štítky uložiště jaderného odpadu, Březový potok, Platforma proti hlubinnému úložišti, protestní akce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Protestující obce je třeba odpojit od rozvodu elektrického proudu a umožnit jim jen výstavbu větrníků a FV. Pokud by se jim přesto nedostávalo proudu pro svícení dost, umožnit jim zakoupení jízdního kola s dynamem. S ním budou mít jistotu, že budou-li šlapat, alespoň osvětlení nějaké budou mít.

Úterý, 11. dubna 2023, 08:20Odpovědět

Obce vybrané pro hlubinné uložiště jaderného odpadu chystají protestní akce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.