Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začal festival světla, už v pátek obdivovaly úchvatné instalace tisíce lidí

Západočeská metropole se proměnila v městkou džungli, světelné umění obdivovaly tisícovky návštěvníků už v pátek. Sedmý ročník oblíbeného festivalu Blik Blik tak začal obrovským úspěchem, pokračovat bude ještě v sobotu večer.

Trasa plná světelných instalací a videoprojekcí vede podél řeky Radbuzy mezi areálem DEPO2015 a Plzeňským Prazdrojem. Na nádvoří kreativní zóny DEPO2015 překvapily návštěvníky tři nadrozměrná světelná tělesa od studia Kashmir.

Mrkající oči číhaly na kolemjdoucí pod Kožíškovo lávkou, z výšky shlížel na hlavy procházejících například šimpanz, muflon nebo krkavec. „Ty oči se mi líbily ze všeho nejvíc, ale trochu jsem se jich bála, pak jsem si všimla, že to jsou jen obrázky na mobilech,“ svěřila se osmiletá účastnice festivalu. A skutečně, fotografie zvířecích očí rozhýbala čtyřicítka vysloužilých mobilních telefonů.

Trasu mezi Depem a další zastávkou s názvem Mosty šlo projít jen velmi pomalu v obrovské tlačenici několika stovek dalších natěšených diváků. Na této zastávce se dav ještě více zpomalil, průchozí zde totiž zaujala laserová show, která na hladině řeky a železničním mostu i mostu Milénia vykouzlila pomocí desítek paprsků dokonalou podívanou, nad hladinou se dokonce vznášela barevná obří vážka ve 3D.

 „Letošní festival je po loňské edici s katedrálou úplně jiný. Kromě trasy, která vede více přírodou, je důležitým prvkem Škola videomappingu. Stejně jako festival samotný, tak i tento projekt navazuje na dlouhodobou snahu DEPO2015 zvyšovat úroveň místního kreativního sektoru a vytvářet příležitosti pro jeho uplatnění. Věřím, že na lokaci U Branky se vytvoří skvělá atmosféra s videomappingy různých stylů,“ uvedl kurátor a producent festivalu Jiří Suchánek.

Videomapping u Branky skutečně zaujal, na věži se střídaly neskutečné výjevy a styly a projekce si pokaždé vysloužila potlesk přihlížejících. „Prošel jsem celou trasu a musel jsem se vrátit ještě jednou sem, je to neskutečné. Ty ostatní instalace se mi taky líbí, ale tahle ve mně zanechala hluboký dojem,“ prozradil nadšený vysokoškolák Tomáš.

Na Náplavce se mohli zájemci nechat vyfotit jako součást barevného graffiti na zdi pod mostem U Jána a občerstvit se ve stáncích lemujících řeku.

Více než dvoukilometrová procházka má konečnou zastávku v areálu pivovaru. Právě tady rozzářili umělci tisíc metrů čtverečních ploch. K vidění jsou statické videoprojekce s motivy přírody a samozřejmě piva. Nejpoutavější je pak instalace s názvem Živý les od Kateřiny Blahutové. Její projekt symbolizuje živý ekosystém, který se rozhýbe, když návštěvníci vhodí do kasičky minci. Tento příspěvek poputuje do projektů na ochranu přírody.

Dvě interiérové instalace, které se nacházejí v autobusové hale DEPO2015 a v mimořádně zpřístupněné vile ředitelství Prazdrojem jsou zpoplatněné. Všechny ostatní instalace a díla jsou přístupná zdarma. Trasu absolvovat ještě dnes, v sobotu 25. března od 19 hodin do půlnoci. Více informací a mapu trasy najdete na webových stránkách blikblik.cz.

Ohodnoť článek

Štítky Plzeň, Blik Blik, festival, světla, instalace, DEPO2015, pivovar, Prazdroj, trasa, videoprojekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal festival světla, už v pátek obdivovaly úchvatné instalace tisíce lidí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.