Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z drůbežárny na Tachovsku už odvezli do spalovny přes 700 tun usmrcené drůbeže a pět milionů vajec

Přibližně tři čtvrtiny chovu zasaženého ptačí chřipkou se již podařilo hasičům spolu s pracovníky firmy dopravit k likvidaci. V Brodu nad Tichou chovala společnost Česká drůbež v celkem třech halách 750 tisíc nosnic, které denně vyprodukovaly statisíce vajec. Právě miliony vajíček bude od zítřka likvidovat spalovna v Chotíkově.

„Dle propočtu, který je komplikovaný, protože hmotnost nosnic se liší, odhadujeme, že vyvezeno bylo zatím přibližně 560 000 usmrcených kusů, tedy přibližně tři čtvrtiny," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Ve třech třípodlažních halách bylo původně na 750 000 nosnic. Veterináři počítají s tím, že do konce týdne by měla být všechna drůbež z chovu odvezena. Následně bude nutné odstranit také podestýlku, krmivo a vše opakovaně vydezinfikovat.

„Za úterý jsme zvládli vynosit 143 tun. Nyní jsme tedy na zrhuba 734 tunách za celý zásah. Na vynášení pracuje 134 lidí rozdělených do 12 týmů. Práce by měly pokračovat do 19:00, kdy se budou dekontaminovat poslední pracovní skupiny,“ informoval mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Hasičům z Plzeňského kraje pomáhají i kolegové ze sousedních krajů. Dnes hasiče z Karlovarského kraje opět vystřídalo 20 hasičů ze středních Čech.

„Dnes pokračuje prvotně vynášení uhynulých kusů, protože úhyny v hale jsou vysoké. V menší míře pokračuje utrácení zbývajících živých nosnic," doplnil Majer. Drůbež se vozí do kafilerie v Biřkově na Klatovsku. Zlikvidovat je třeba také miliony vajec. Zatím jich kamiony odvezly z Brodu asi 5,3 milionu, dosud je vozily do asanačního podniku v Žichlínku na Orlickoústecku.

Od čtvrtka bude vejce likvidovat také spalovna společnosti Plzeňská teplárenská v Chotíkově u Plzně, kde dosud končil také komunální odpad z likvidace chovu. „V úterý jsme zkušebně spálili první várku vajec, bylo jich 13 tun, což by mělo být asi 220 000 kusů. Od čtvrtka by mělo začít pravidelné spalování s tím, že maximálně spálíme právě těch 13 tun vajec denně," dodala mluvčí Plzeňské teplárenské Petra Sieberová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z drůbežárny na Tachovsku už odvezli do spalovny přes 700 tun usmrcené drůbeže a pět milionů vajec  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.