Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Cenu Neuron získali výzkumníci z Plzně za unikátní baterii

Unikátní baterie, která slouží k ukládání elektrické energie, vyhrála cenu Neuron za propojení vědy a byznysu startupu Pinflow Energy Storage. Jeho spoluzakladatelé jsou výzkumníci z ústavu Nové technologie – výzkumné centrum (NTC) Západočeské univerzity v Plzni a výzkumníci Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Tým se zabývá otázkou, jejíž odpověď je v současné době důležitější než kdykoliv před tím, a to ukládáním elektrické energie. Produktem jejich startupu jsou vanadové redoxní průtočné baterie, které jsou nehořlavé, nevýbušné a umí oddělit kapacitu a výkon. 

Spoluzakladateli startupu jsou Jiří Vrána a Jaromír Pocedič z výzkumného centra NTC ZČU v Plzni společně s Jurajem Koskem a Petrem Mazúrem z VŠCHT.

Ocenění předával ředitel IOCB Tech Martin Fusek a mecenáška Barbara Paldus se synem. „Letošní cenu odborná porota udělila projektu, který se zabývá skladováním energie, tedy velmi aktuálnímu tématu. To, co porotu přesvědčilo, byla kombinace několika věcí. Jedná se o projekt, který skutečně vychází ze základní vědy, za druhé je to projekt, který kombinuje vědecké prostředí - vědce z různých univerzit. Tím třetím impulzem bylo, že v loňském roce dokázali členové týmu své myšlenky přetavit až do aplikace v průmyslu. Tedy úspěšně implementovali první jednotku na uchovávání elektrické energie přímo v průmyslovém prostředí,“ řekl Martin Fusek.

Prestižní ocenění Nadačního fondu Neuron vyhlásila odporná porota minulou neděli. Slavnostní akce se konala v prostorách Národního muzea.

Během slavnostního večera nejprve zamířila cena šesti osobnostem. Následovalo předání Ceny Neuron za propojení vědy a byznysu a na závěr byly předány Ceny Neuron vědcům, kteří svým celoživotním přínosem přesáhli hranice české vědy, lékaři Janu Starému a chemikovi Pavlu Hobzovi.

Nadační fond Neuron uděluje ceny nadějným českým vědcům už od roku 2009. Cílem je podpořit nejen konkrétní osobnosti, ale i zvyšovat prestiž vědeckého bádání v Česku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČU

Štítky Výzkum, cena, ocenění, Neuron, baterie, ZČU, NTC, Cena Neuron, Plzeň, elektrická energie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Západočeská univerzita v Plzni, Praha, Jiří Vrána, Jan Starý, Pavel Hobza, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu Neuron získali výzkumníci z Plzně za unikátní baterii  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.