Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Plzeňském kraji klesl týdenní počet nákaz koronavirem o víc než třetinu

V Plzeňském kraji druhý týden klesá počet nově zjištěných nákaz koronavirem. Předtím pět týdnů jejich týdenní součty rostly. Za posledních sedm dní laboratoře v kraji potvrdily 526 nových nákaz, což je přibližně o třetinu méně než v předchozím týdnu, kdy bylo potvrzeno 841 nových nákaz, týden předtím jich bylo 1117. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Loni ve stejnou dobu pandemie nabývala na síle, za týden přibylo ve stejnou dobu 883 nových případů, v roce 2020 to bylo za stejnou dobu 4466 nově zjištěných nákaz.

Na 100 000 obyvatel připadá za posledních sedm dní v Plzeňském kraji 89 nakažených, což je mezi všemi kraji páté nejnižší číslo. Před týdnem bylo v Plzeňském kraji 142 nakažených na 100 000 obyvatel. V celé ČR je dnes incidenční číslo na hodnotě 97, minulý týden v pátek byla incidence 139.

V uplynulém týdnu zaznamenaly laboratoře v kraji nejvíc nových nákaz v pondělí, a to 148. Nejvíce nakažených lidí testy za poslední týden potvrdily v okrese Plzeň - město, a to 231. Na 100 000 obyvatel připadá 119 nakažených, před týdnem to bylo 157 nakažených na 100 000 obyvatel. Nejméně nově nakažených má za uplynulý týden Tachovsko, kde bylo za poslední týden zjištěno 24 nákaz, což znamená 44 nakažených na 100 000 obyvatel. To je nejnižší incidence mezi všemi okresy ČR.

„Klesající počet nákaz se projevil i v nižším počtu covidových pacientů v plzeňské fakultní nemocnici. Dnes tam mají lékaři v péči 48 pacientů s covidem, před týdnem jich bylo 60, týden předtím 72,“ sdělila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Sedm nemocných s covidem je na jednotce intenzivní péče. Loni ve stejnou dobu bylo ve fakultní nemocnici 19 covidových pacientů, z toho čtyři na jednotce intenzivní péče.

Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji, v němž žije 580 000 obyvatel, prokázalo 231 580 případů nákazy koronavirem a zemřelo 2522 nakažených. Za poslední týden zemřeli v kraji čtyři lidé s koronavirem, o týden dřív jich zemřelo 12. Za celé září zemřelo v kraji 14 lidí s koronavirem, za říjen je jich dosud 23. Loni za celé září zemřeli na koronavirus v kraji čtyři lidé, předloni devět.

Za uplynulý týden se nechalo v kraji očkovat 4250 lidí vakcínou proti koronaviru, o desetinu víc než v předchozím týdnu. Celkem 91 procent lidí očkovaných v uplynulém týdnu si nechalo aplikovat čtvrtou dávku vakcíny, z 80 procent to byli lidé ve věku nad 60 let. První dávkou se za posledních sedm dní nechalo v kraji očkovat 17 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, koronavirus, COVID-19, infekční onemocnění, Plzeňský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, pacient, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji klesl týdenní počet nákaz koronavirem o víc než třetinu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.