Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Smetanova romantická tragédie Dalibor se vrací po šestnácti letech do Plzně

První premiérou souboru opery Divadla J. K. Tyla v této sezóně bude oblíbený Smetanův Dalibor. Romantická tragédie se poprvé představí dnes večer ve Velkém divadle v hudebním nastudování Jiřího Štrunce a v režii Martina Otavy.

Volba titulu odráží záměr divadla uvést v roce 2024 všech osm Smetanových oper jako součást mimořádné kulturní události Rok české hudby a připomenout tak skladatelovo dvojité výročí – 200 let od mistrova narození a 140 let od jeho úmrtí.

„Podobná akce se v Plzni naposledy konala před čtyřmi desítkami let, a tak je správný čas přiblížit i současné generaci diváků celé portfolio Smetanovy operní tvorby. Letos do něj přispějeme operou Dalibor, jež, musím se přiznat, patří k mým nejoblíbenějším,“ okomentoval smělý plán divadla šéf souboru opery Jiří Petrdlík.

Dalibor je po historických Braniborech v Čechách a komické Prodané nevěstě třetí operou Bedřicha Smetany. Líčí příběh Dalibora z Kozojed, který byl odsouzen a uvězněn ve věži na Pražském hradě, později po něm nazývané Daliborka. Přestože příběh vychází ze skutečných událostí, základem pro libreto Josefa Wenziga přeloženého do češtiny Ervínem Špindlerem byla idealizovaná pověst o rytíři, který se ve vězení naučil hrát na housle.

Zážitek nabízí ovšem nevšední. „Tato česká opera přináší kromě hrdinských pasáží i nádherné lyrické momenty, například milostný duet ze závěru druhého jednání. Všechny party sólových rolí, nejen ústřední dvojice Dalibora a Milady, jsou pro pěvce vždy velkou výzvou.“ poukazuje na obtížnost hudebního díla dirigent Jiří Štrunc.

V náročné titulní roli se představí Richard Samek, který má s tímto operním kusem zkušenost z londýnské Barbican Hall, kde za doprovodu BBC Symphony Orchestra ztvárnil v koncertním provedení právě postavu Dalibora, a hostující Jakub Pustina. Jako Milada vystoupí plzeňská sólistka Ivana Veberová v alternaci s Kateřinou Hebelkovou. Jako českého krále Vladislava uvidí diváci Jiřího Kubíka nebo čerstvého držitele Ceny Thálie Martina Bártu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DJKT: Martina Root

Štítky opera, Dalibor, Kultura, DJKT, Plzeň, divadlo, Bedřich Smetana, Jiří Štrunc, Martin Otava, Bolšoj těatr, Divadlo J. K. Tyl, Josef Wenzig, Kateřina Hebelková, Ervín Špindler, Richard Samek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smetanova romantická tragédie Dalibor se vrací po šestnácti letech do Plzně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.