Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Šumavu se vrací Velký piškot, brouk žije hlavně v pralesích

V České republice se vyskytuje jen na několika málo místech. Někteří entomologové mu přezdívají Velký piškot, protože právě to jeho tělo velikostí připomíná. Extrémně vzácný kornatec velký se nyní znovu objevuje v Národním parku Šumava. 

„Poslední záznamy o výskytu kornatce velkého na Šumavě jsou z let 1905 až 1907 a to z oblasti jižní Šumavy, z Plechého a Želnavy. V blízkých lokalitách jsme ho znovuobjevili v roce 2018,“ uvedl v tiskové zprávě Vladimír Dvořák ze Správy Národního parku Šumava.

Kornatec velký se vyskytuje jen v Žofínském pralese a v Moravskoslezských Beskydech. Počet jedinců je v řádu stovek. Na Šumavě jeho výskyt pozorují vědci tři roky a zdá se, že se jeho populace rozšiřuje na řády tisíců. Brouk se objevuje nejen v jižní části národního parku. Jeho tělo má zhruba 1,5 centimetru. 

„Tak masivní výskyt kornatce velkého je jedinečný v České republice i v celé střední Evropě,“ připomíná Vladimír Dvořák.

Kornatec velký je podle vědců pralesní specialista. Vysytuje se hlavně v oblasti se stojícími torzy suchých jedlí nebo smrků, které jsou kolonizovány troudnatci – tedy dřevožijnými houbami. Torza stromů musí být navíc alespoň 10 let stará a nejlépe osluněná. Takové prostředí mu podle Správy Národního parku Šumava „připravili“ účastníci blokády v roce 2011, kteří vlastními těly bránili pokácení smrkových porostů Na Ztraceném a v okolí Ptačího potoka.

„V rámci monitoringu jsme letos zjistili, že tento brouk se vyskytuje mezi Ztracenou slatí a Ptačí Nádrží, u cesty na Březník za křižovatkou Na Ztraceném a to na souších z roku 2009 až 2011, tedy na těch souších, které po orkánu Kyrill vznikly po kůrovcovém žíru,“ upřesňuje Vladimír Dvořák.

Kornatec se objevuje také v Bavorském lese

„Je vzrušující každoročně pozorovat, jak se kornatec velký šíří z ohniska v prostoru Trojmezenského pralesa do lesů národního parku, ve kterých jsme přestali kácet kůrovcem napadené stromy. Kdyby blokáda kácení v roce 2011 na Ptačím potoce nebyla úspěšná a les bychom vytěžili, neměl by tam dnes kornatec žádnou šanci na úspěch. Ale realita je jiná a kornatec si už sám tento přírodní les našel. Lesy ponechané přírodním dějům tak dokazují, že jejich znovuzrození se netýká jen stromů, ale i spontánní obnovy původní pralesní druhové rozmanitosti,“ dodává ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Poprvé se kornatec objevil v roce 2018 v oblasti Trojmezenska. Později se vyskytoval u Borových Lad a v okolí Kvildy či v pralesích na dohled od Roklanu či na Mezilesní slati.

„V letošním roce jsme pak mohli potvrdit nálezy kornatců velkých nejen v oblasti Ztraceného a Ptačí nádrže, ale také v okolí Tmavého potoka mezi Javoří pilou a Poledníkem, a nejen na území národního parku, ale i v rezervacích na Boubínsku a v povodí Blanice,“ vyjmenovává Vladimír Dvořák. Brouk se objevil také na území Barovského lesa. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavla Čížková a Pavel Bečka

Štítky kornatec velký, Šumava, příroda, Česko, strom, Vladimír Dvořák, les, národní park, Národní park Šumava, piškot, Správa Národního parku Šumava, Želnava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavu se vrací Velký piškot, brouk žije hlavně v pralesích  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.