Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krajský soud odmítl pět z devíti podaných stížností na obecní volby na západě Čech

Krajský soud v Plzni odmítl pět z devíti podaných stížností na komunální volby v Plzeňském a Karlovarském kraji. Podle informací zveřejněných na úřední desce soudu správní senáty odmítly postupně stížnosti na volby v Karlových Varech, v Hazlově a v Odravě v Karlovarském kraji a v Tachově a v Chrástu v Plzeňském kraji.

Důvodem pro odmítnutí byly většinou vady v návrhu, které předkladatelé ani po výzvě soudu neodstranili, v jednom případě přišla stížnost na elektronickou podatelnu soudu několik hodin po vypršení zákonné lhůty. Soud proto v řízení v těchto případech dál nepokračoval.

Zbývají vyřídit ještě stížnosti na volby ve Žluticích na Karlovarsku, v Bezdružicích na Tachovsku, v Mohelnici na jižním Plzeňsku a druhá stížnost na volby v Tachově. Při posledních komunálních volbách v roce 2018 soud přijal 20 stížností, všechny zamítl.

První odmítnuté podání bylo na volby v Tachově, kde se navrhovatel domáhal vyslovení neplatnosti voleb pro hrubé porušení zákona o volbách kvůli distribuovanému anonymnímu letáku a zveřejnění ankety dva dny před volbami. V návrhu ale neuvedl, čím byl podle něj porušen volební zákon, nesdělil ani další konkrétní podrobnosti a důkazy. A protože neuvedl ani svou adresu, soud ho vyzval k odstranění vad na úřední desce. Jelikož je ve lhůtě neodstranil, soud nebyl schopen zjistit, čím konkrétně by se měl ve vztahu k volbám v Tachově zabývat a stížnost odmítl.

Za co se pochválili politici z končícího zastupitelstva města Plzně a co se jim naopak nepovedlo?

Považují zastupitelé Plzně fungování a rozvoj města v uplynulém volebním období za úspěšné nebo neúspěšné a proč tomu tak je? Čím si prošlo město Plzeň poslední čtyři roky? Jak zvládalo řešení covidové krize a jak si poradilo s následky války na...

 

Také v Karlových Varech obsahovala stížnost na volby podle soudu řadu vad, není z ní například zřejmé, zda napadá hlasování nebo volby kandidáta, ani neobsahovala návrh, jak má soud rozhodnout. Protože navrhovatel na výzvu soudu vady v termínu neodstranil, soud návrh odmítl. V Odravě na Chebsku se stížnost týkala volby kandidáta, neboť navrhovatelka měla na základě tvrzení několika voličů dojem, že byly nesprávně sečteny hlasy a přidělen mandát v zastupitelstvu. Protože ale nedodala soudu na základě jeho výzvy požadované konkrétnější údaje a důkazy, soud stížnost odmítl.

Rovněž v Chrástu u Plzně, kde se soud zabýval návrhem na neplatnost volby kandidáta pro pochybnosti o správném sčítání hlasů, navrhovatel uspokojivě neodstranil vady ve své stížnosti. „Soud má za to, že i po reakci navrhovatele na výzvu soudu jeho podání trpí takovými vadami, pro které není možné v řízení pokračovat," stojí v usnesení soudu. Z Hazlova na Chebsku přišla stížnost na neplatnost hlasování a na neplatnost voleb na elektronickou podatelnu soudu bezmála sedm hodin po vypršení zákonem stanovené lhůty, soud proto podaný návrh odmítl jako opožděný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky soud, krajský soud, stížnosti k volbám, obecní volby, volby 2022, volby, Karlovarský kraj, Tachov, Česko, Karlovy Vary, Plzeňský kraj, Odrava, Hazlov, Chrást, Krajský soud v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud odmítl pět z devíti podaných stížností na obecní volby na západě Čech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.