Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči během roku řešili 116 požárů komínů, téměř každý druhý nebyl řádně vyčištěný

Pravidelné revize a čistění komína řada lidí ignoruje. Tohle uvažování je ale může vyjít pěkně draho. Kromě desetitisícové pokuty si koledují o požár a ztrátu střechy nad hlavou. Hasiči proto apelují, aby lidé toto riziko nepodceňovali. Statistky jsou ale neúprosné. Během jednoho roku vyjížděli hasiči v Plzeňském kraji ke 116 požárů komínů, řádně vyčištěný nebyl ve 46 případech.

Co může uživatel sám kontrolovat:

  • Stav topidla a kouřovodu – zda nejsou propálené, není popraskané zdivo a vydrolené spáry.
  • Zda se v blízkosti topidla a kouřovodu nenachází hořlavé předměty.
  • Zda je přívodní elektroinstalace ke kotli nepoškozená.
  • Stav komínových dvířek a jejich uzávěrů.

„Od 6.října 2021 do 6.října 2022 v Plzeňském kraji došlo k 116 požárům od spalinových cest. Ve 46 případech nebyla od majitelů, uživatelů nebo provozovatelů komínů předložena zpráva o provedeném čištění a kontrole spalinové cesty, což bylo v rozporu se zákonem o požární ochraně. HZS Plzeňského kraje tato porušení řešil v přestupkovém řízení.  Fyzické osobě, která provozuje spalinovou cestu v rozporu se zákonem o požární ochraně, může HZS Plzeňského kraje uložit pokutu až do výše 10 000 korun,“ varuje mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Špatná nebo žádná údržba v kombinaci s nevhodným palivem může natropit obrovské škody. Při nesprávném provozu se na vnitřní straně komínové vložky může velmi rychle utvořit povlak mastných sazí. Zanesený komín vede ke špatnému tahu a odvodu spalin. Roste také nebezpečí vznícení sazí. Dalším problémem jsou praskliny v komínovém plášti, které mohou vést k následnému požáru uvnitř domu, třeba na půdě.

Do komína nikdy nelijte vodu!

Když už k požáru komína dojde, nesahejte po kyblíku s vodou. Voda nalitá do rozpáleného krbu se okamžitě změní v páru, která se v komínovém průduchu rozpíná a jelikož nemá kudy uniknout, může dojít k popraskání zdiva či dokonce k výbuchu. Nejčastěji se komín hasí suchým pískem. Ale ani to není bez nebezpečí. Pokud budou při požáru otevřená komínová dvířka, hrozí sesuv hořících sazí, které se mohou dostat do místnosti.


Na střeše zase hrozí popálení od létajících jisker, zdroj: HZS Pardubického kraje

Komín nechte prohlédnout 2x do roka

Pravidelné čištění a kontrola technického stavu komína jsou naprosto zásadní. Odborníci doporučují kontrolu dvakrát do roka. Před začátkem a po skončení topné sezony. Jednorázová revize komínů vyjde přibližně na 1,5 až 2,5 tisíce korun. Kontroly, které je nutné provádět alespoň jednou ročně, stojí od 500 do jednoho tisíce korun. Tato investice se v porovnání s výší pokut za zanedbání povinnosti rozhodně vyplatí. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky požár komína, spalinová cesta, revize komína, prevence, hasiči, revize, zima, komín, požár, Plzeňský kraj, saze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči během roku řešili 116 požárů komínů, téměř každý druhý nebyl řádně vyčištěný  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.