Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hasiči zasahují u požáru bývalého pivovaru

, aktualizováno 12. ledna 2021, 11:00

Hasiči od pondělí odpoledne bojovali s rozsáhlým požárem historického objektu bývalého pivovaru ve Stříbře. Vyhlášen byl 2. stupeň požárního poplachu, uvnitř budovy se naštěstí nikdo nenacházel. Zásah hasičů nicméně komplikuje silný kouř, kvůli kterému musí operovat v dýchací technice. Škody pravděpodobně přesáhnou milion korun.

„Jde o budovu o čtyřech nadzemních podlažích, poplach byl vyhlášen čtyřem jednotkám. Podařilo se nám zpomalit šíření požáru. Ovevřeli jsme střešní konstrukci a na místo míří další výšková technika. Zásah je náročný, objekt je velmi silně zakouřen, zasahujeme v dýchací technice," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

V budově navíc hrozilo nebezpečí, že by se uvnitř mohl někdo nacházet. Ačkoli je areál nevyužívaný, často se zde schází lidé bez domova. Kromě hašení, tak prováděli pořárníci také průzkum. Uvnitř se naštěstí nikdo nenecházel. Už teď hasiči odhadují škody přes jeden milion korun. Pžedpokládali, že na místě požáru budou zasahovat přes noc. A to se také potvrdilo. Zásah hasičů skončil opravdu až v úterý dopoledne. 

"Případem se zabývají tachovsti kriminaliste, kteří veškeré okolnosti zjišťují. Příčina požáru se vyšetřuje, v tuto chvíli se jako nejpravděpodobnější verzí jeví cizi zavinění z nedbalosti," informovala mluvčí policie Dagmar Jiroušková. 

Historie Měšťanského pivovaru sahá až do roku 1197. Častokrát měnil svého provozovatele. Až do roku 1945 jím bylo Právovárečné měšťanstvo ve Stříbře.  Mezi roky 1945 až 1948 patřil pod národní správu. Další dva roky byl začleněn do skupiny Západočeských pivovarů n.p. To bylo také naposledy, kdy budova sloužila svému původnímu účelu. Čtyři roky byl areál opuštěn, v roce 1954 si jej převzal Krajský zemědělský nákupní podnik, a úžasné pivovarské sklepy se proměnily v místo, kde dozrávaly banány. Od roku 2018 je vlastníkem společnost MAO a.s., která se věnovala několik let přípravám na přestavbu zařízení, které by sloužilo místním i hostům z okolí. Nic z toho se však neuskutečnilo, areál je nyní na prodej.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Robin Šín

Štítky krimi, požár, Stříbro, hasiči, pivovar, technika, MAO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči zasahují u požáru bývalého pivovaru  |  Tachovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.