Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kvůli nebezpečnému stromu se musela uzavřít část ulice, pokácet ho přijela těžká technika

Část ulice poblíž bývalého gymnázia v Rokycanech ohrožoval vzrostlý jasan. Na první pohled to nebylo patrné, ale strom utrpěl značné poškození a bylo nutné zasáhnout dřív, než někdo přijde k úrazu. Radnice proto rozhodla, že ho pokácí. Na místo dorazila těžká technika a bylo na co se dívat. Asi třicet metrů vysoký strom byl totiž jedním z největších obrů, kteří ve městě jsou.

I vzrostlé stromy uprostřed města musí čas od času prohlédnout odborník. Tentokrát bohužel takzvané tahové zkoušky ukázaly nemilé zjištění – poruchu v zakotvení kořenového systému. V praxi by to znamenalo, že by se mohl strom při další silnější bouřce zřítit.

„Jednalo se o velmi závažný problém a bylo nezbytné jasan pokácet co nejdříve, ještě před dalšími velmi silnými bouřkami doprovázenými nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině, které měly podle varování Českého hydrometeorologického ústavu Rokycansko zasáhnout v sobotu večer,“ uvedla mluvčí rokycanské radnice Tereza Maixnerová.

„V Rokycanech jsme snad ještě nikdy takhle vzrostlý strom v centru města nekáceli. Třicetimetrový a asi devadesátiletý jasan ztepilý jsme bohužel museli urychleně pokácet," doplnil místostarosta Rokycan Jan Šašek.

Na místo tak zamířili odborníci. Nejprve bylo nutné ořezat větve, pak už následovalo kácení kmene, který se rozdělil na tři velké kusy. Ty pak pomocí jeřábu složili technici na zem a rozřezali na menší části.

„Současně město Rokycany podalo na základě doporučení znalce žádost orgánu ochrany přírody o povolení kácení druhého stromu, buku. Poté, kdy obdrží pravomocné povolení pokácení, nechá město buk také porazit,“ doplnila Maixnerová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městský úřad Rokycany + Jan Šašek

Štítky Rokycany, strom, bouřka, vítr, dendrolog, kácení, jasan, uzavírka, Český hydrometeorologický ústav, Jan Šašek, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nebezpečnému stromu se musela uzavřít část ulice, pokácet ho přijela těžká technika  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.