Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z čapího hnízda neodtékala voda a hrozilo, že mláďata zahynou

Ucpané hnízdo, ze kterého po vydatných deštích neodtékala voda. I s takovými případy se zvířecí záchranáři setkávají. Ve většině případů do takových věcí nezasahují, tentokrát ale měli obavu, že by jedno z mláďat nemuselo přežít. Navíc bylo možné, že se v hnízdě nachází i igelity a další odpad. 

Na čapí hnízdo v Oseku na Rokycansku neustále méři webkamera. Právě díky ní si všimla jedna ze sledujících, že se v hnízdě drží podezřele moc vody. Okamžitě na celou věc upozornila odborníky.

„Celkem tam byla tři mláďata, která navíc na té kameře vypadala výrazně mladší, než potom ve skutečnosti byla. Proto to s námi řešil i kolega ze záchranné stanice v Rokycanech a řešili jsme, jestli vyjet nebo ne. Jedno z těch mláďat bylo menší, tak jsme to nechtěli nechat náhodě,“ řekl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Na místě pomohli se zásahem i hasiči, jejich pomoci využívají záchranáři opravdu jen v nejnutnějších případech. Celý příběh má naštěstí dobrý konec. Hnízdo Karel Makoň s kolegy odvodnil a po usušení se do hnízda vrátila i mláďata.

Většinou zasahujeme u mláďat, která jsou zamotaná v odpadcích

Když se jedná o výjezd k hnízdu čápů, jde ve valné většině u pomoc mláďatům, která jsou zamotaná do provázků nebo vlasců. Čapí rodiče totiž v krajině seberou cokoli, co se jim hodí ke stavbě hnízda, bohužel díky znečištění krajiny se jim tam pak hromadí odpadky.

„Takže vyjíždíme k případům, kde prokazatelně to mládě je zamotané v cizím předmětu. Vyjíždíme v případě, kdy máme prokázaný úhyn u velice mladých mláďat, vajec nebo prokázaný úhyn jednoho z rodičů. K tomu vyjíždíme s tím, že je pak třeba ta malá mláďata z těch hnízd sundat, případně vejce vylíhnout, protože jeden jediný čáp nemá šanci je odchovat,“ popisuje Makoň.

Nejlepší adoptivní rodiče jsou v Plzeňském kraji

Před nedávnem dostali záchranáři oznámení o úhynu mláďat v Blovicích. Ze tří čápat přežilo pouze jedno. To z hnízda sundali a dali do hnízda jiných čápů, kteří mládě adoptovali. Právě díky tomuto postupu se podařilo stanici zachránit už více jak stovku mláďat. Od adoptivních rodičů se pak naučí vše, co potřebují do dospělosti. Karel Makoň s kolegy jsou už vyhlášení a úspěšně umístili mláďata z různých koutů republiky.

Máme zmapovaná hnízda v Plzeňském kraji, úspěšnost té adopce je dána tím, že jsou v tom hnízdě stejně stará mláďata a zároveň je jich tam přijatelný počet. V kraji obhospodařujeme zhruba 80 hnízd, takže si můžeme vybírat kam které přistrčit a kam které dát. Ti čápi velmi dobře vědí, že tam je přistrkujeme, mají to spočítané, ale jsou tolerantní,“ uvedl zvířecí záchranář.

Mezi úspěšné adoptivní páry patří ty z Bělé nad Radbuzou, v Chodové Plané nebo Boru u Tachova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karel Brož

Štítky čáp, hnízdo, záchrana, Rokycany, hasiči, Karel Makoň, odpad, Plzeňský kraj, okres Rokycany, Osek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z čapího hnízda neodtékala voda a hrozilo, že mláďata zahynou  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.