Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Horší průhlednost a sinice. Na některých přírodních koupalištích v kraji se zhoršila kvalita vody

V Plzeňském kraji se v uplynulém týdnu zhoršila jakost vody v některých přírodních koupalištích. Například na přehradě Hracholusky, největší vodní ploše kraje, klesla průhlednost vody a přibyly sinice. U hráze lze ale koupání stále doporučit, uvedl hydrobiolog Jindřich Duras a krajští hygienici. Většina monitorovaných vodních ploch vykazuje solidní kvalitu vody.

Krajská hygienická stanice uvádí více zhoršenou jakost vody na Hracholuskách na Radosti, ale i na druhé straně u hráze, dále v Košuteckém jezírku v Plzni, ve velkém rybníku Babylon u Domažlic a jen lehce zhoršené vlastnosti na koupališti Hájovna v Kdyni, také na Domažlicku.

Soustava plzeňských rybníků si stále drží dobrou kvalitu vody. Velký bolevecký rybník má slušnou průhlednost vodní rostliny. „Správci se snaží prostřednictvím vyžínací lodi Bolek udržovat množství rostlin tak, aby plavci mohli využívat většinu plochy rybníka," řekl Jindřich Duras.

Kvalitní vodu má podle hygieniků například velmi oblíbené velké přírodní koupaliště v Rokycanech. „V posledních horkých dnech chodí denně 1500 až 2000 návštěvníků. Nejvíce jich zatím bylo v neděli 21. července, kdy jich přišlo 4500," uvedla mluvčí města Adriana Koláčková. Teplota vody je teď přibližně 27 stupňů Celsia. Letošní letní návštěvnost zřejmě překoná loňskou, kdy přišlo 45.000 lidí.

Dobrou jakost vody mají také na koupališti v Kolinci a na rybníku Hnačov, obojí na Klatovsku, dále na Domažlicku v lomu ve Starém Klíčově a na koupališti ve Smržovicích, na koupališti v Plané na Tachovsku a v biotopech Dobřany a Blovice na Plzeňsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Magistrát města Plzně

Štítky kvalita vody, čistota vody, koupání, hydrobiolog, přehrada, Hracholusky, sinice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horší průhlednost a sinice. Na některých přírodních koupalištích v kraji se zhoršila kvalita vody  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.