Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2020: O složení koalice, která povede Plzeňský kraj se bude jednat i v dalších dnech

, aktualizováno 10. října 2020, 21:00

Na povolební uspořádání v Plzeňském kraji si ještě několik dní počkáme. Zástupci STAN a Pirátů se dnes v podvečer dohodli na schůzce s ODS a TOP 09, že budou po dnešním první kole v úterý odpoledne dále jednat o podobě krajské koalice v Plzeňském kraji. Novinářům to řekl lídr a hlavní vyjednavač STAN Josef Bernard. Později to potvrdil i šéf vyjednávacího týmu ODS Martin Baxa. Zatím jednání směřují ke koalici bez hnutí ANO.

STAN a Piráti dnes zároveň oznámili, že už o možné koalici nebudou jednat s ANO jako s vítěznou stranou. ANO i ODS už to ví, dodal lídr a vyjednavač Pirátů Rudolf Špoták.

ANO získalo ve volbách 12 mandátů, druhá ODS má 11 křesel v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu, STAN a Piráti mají shodně po sedmi křeslech. SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva.

"Dohodli jsme se dále, že budeme jednat na půdorysu hejtman pro ODS a TOP 09 a místa v radě a v dalších orgánech paritně podle zastoupení v zastupitelstvu," řekl Josef Bernard. V radě by měl STAN a Piráti pět lidí a ODS a TOP 09 čtyři radní včetně hejtmana.

Vzhledem ke krizové situaci způsobené expandující koronavirovou epidemií se všechny strany dohodly o sestavení týmu pro zdravotnictví, který se sejde už v pondělí ve 14:00. "Oni (ODS a TOP 09) definovali tři lidi a my (STAN a Piráti) dva, kteří se toho zúčastní," řekl Bernard.

Podle něj se dnes strany ještě shodly na tom, že by postupně začaly vytvářet programové prohlášení. "A bavili jsme se o dalších orgánech jako jsou komise a výbory," dodal. Podle Bernarda i Špotáka bylo jednání příjemné, bezkonfliktní.

Večer jednání se STAN, Piráty i s hnutím ANO komentoval také šéf vyjednávacího týmu ODS Martin Baxa. "Strany STAN a Piráti potvrdily svoji předchozí nabídku na pozici hejtmana, kterou jsme samozřejmě přijali. V návaznosti na to jsme se shodli na zastoupení v krajské radě v poměru 4 místa ODS-TOP09, 3 pro STAN a 2 PIRÁTI. Pro nás je klíčová shoda na zásadních tématech, která jsme společně definovali. Pro nejdůležitější z nich, což je krajské zdravotnictví, jsme vytvořili speciální tým, kde si tři subjekty budou hledat shodné postoje. Koaliční jednání budou pokračovat příští týden, okruhů na ně je celá řada, včetně rozdělení zodpovědnosti za jednotlivé oblasti," informoval Baxa.

"Reagovali jsme i na oslovení volebního vítěze hnutí ANO. To nám předložilo svůj základní návrh, kdy trvá na pozici hejtmana, což není v souladu se základní vyjednávací strategií naší koalice ODS-TOP09. A proto další jednání s hnutím ANO pokračovat nebudou. S extremisty KSČM a SPD samozřejmě nevyjednáváme. V rámci 1. kola se příští týden ještě potkáme s ČSSD," dodal Baxa. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky volby, 2020, Krajské zastupitelstvo, povolební vyjednávání, koalice, Starostové a nezávislí, ODS, Plzeňský kraj, Česká pirátská strana, ANO 2011, Martin Baxa, Josef Bernard, TOP 09, Rudolf Špoták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: O složení koalice, která povede Plzeňský kraj se bude jednat i v dalších dnech  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.