Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Králem voleb v Plzeňském kraji je exhejtman Josef Bernard (za STAN)

Co do počtu preferenčních hlasů se stal v Plzeňském kraji králem voleb bývalý hejtman Josef Bernard, který vedl kandidátku STAN, Zelení, Pro Plzeň. Nasbíral celkem 4123 hlasů. Jím vedená koalice skončila na třetím místě se ziskem 14,9 procenta hlasů a má sedm mandátů v krajském zastupitelstvu.  

Druhá příčka patří primátorovi Plzně Martinu Baxovi, který kandidoval ze 16. místa za koalici ODS a TOP 09. Tomu dalo preferenční hlas 3373 voličů a je tak největším „skokanem“ voleb. Obvykle to býval v předchozích volbách právě Baxa, kdo měl nejvíce preferenčních hlasů. Bronz patří Iloně Mauritzové se ziskem 3023 hlasů. Ta vedla kandidátku koalice ODS a TOP 09, která ve volbách skončila těsně druhá za ANO.   

Lídr vítězného hnutí ANO Roman Zarzycký je s počtem 2436 preferenčních hlasů až na čtvrtém místě tohoto žebříčku. Podle výsledků preferenčních hlasů znají voliči nejvíce kandidáty ODS a TOP 09. Z této kandidátky se totiž přes hranici 1000 preferenčních hlasů dostalo nejvíce osob ze všech kandidátek. Jedná se celkem o 11 kandidátů. Richard Pikner (2256), Rudolf Salvetr (2188), Marek Ženíšek (1957), Vladislav Vilímec (1405), Radka Trylčová (1327), Jiří Dort (1311), Pavel Karpíšek (1148), Karel Naxera (1080) a Marcela Krejsová (1036).

Přes tisícovku se dostal ještě na kandidátce STAN, Zelení, Pro Plzeň Pavel Čížek (1753) a Michaela Opltová (1168). Na kandidátce ČSSD zdolal tisícovku také lídr Ivo Grüner (1087). Naopak vítězné ANO nemělo kromě lídra Romana Zarzyckého žádného dalšího kandidáta, který by od voličů dostal více než 1000 preferenčních hlasů.    

Oproti volbám z roku 2016 nové zastupitelstvo Plzeňského kraje omládlo o 4,6 roku. Věkový průměr zvolených zastupitelů je nyní 48,2 roku. Nejstarším zvoleným zastupitelem i v celostátním měřítku je pětasedmdesátiletá bývalá ministryně zdravotnictví, bývalá senátorka i poslankyně a v letech 2008 až 2010 také hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová z ČSSD. Nejmladším zastupitelem je sedmadvacetiletý Petr Kovařík zvolený za ANO. Před čtyřmi lety měl Plzeňský kraj rovněž nejstaršího zastupitele v ČR. Tehdy jím byl třiasedmdesátiletý bývalý olympijský vítěz ve sportovní střelbě z her v Mexiku Jan Kůrka, kandidující za koalici SPD a SPO.

Nejdéle sloužícím zastupitelem je šestašedesátiletý Jan Látka z ČSSD, který byl do zastupitelstva zvolen poprvé v roce 2004 a byl členem všech dalších zastupitelstev. Nyní byl zvolen díky preferenčním hlasům, kdy přeskočil z devátého na druhé místo. Od roku 2008 jsou v krajském zastupitelstvu nepřetržitě starosta Klatov Rudolf Salvetr a Ivo Grüner z ČSSD, který byl posledních 12 také náměstkem hejtmana.

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu usedne nyní 35 mužů a deset žen, dosud to bylo 37 mužů a osm žen. Sedmnáct zvolených zástupců už bylo v minulém zastupitelstvu, ostatní jsou nováčci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com / Josef Bernard

Štítky volby, preferenční hlasy, Josef Bernard, krajské volby, Plzeňský kraj, preferenční hlasování, Starostové a nezávislí, koalice, Plzeň, ANO 2011, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Králem voleb v Plzeňském kraji je exhejtman Josef Bernard (za STAN)  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.