Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2020: Voliči rozhodli, ANO zvítězilo v Plzeňském kraji těsně před koalicí ODS a TOP 09

, aktualizováno 3. října 2020, 20:00

Hnutí ANO se definitivně stalo vítězem krajských voleb v Plzeňském kraji a získalo 12 mandátů v krajském zastupitelstvu. Těsně na druhém místě je koalice ODS a TOP 09, která v krajském zastupitelstvu bude mít 11 křesel. Třetí místo patří koalici STAN, Zelení, Pro Plzeň. Ti by měli mít v zastupitelstvu sedm mandátů, stejně jako čtvrtí Piráti.

ANO získalo 22,5 procenta hlasů, koalice ODS a TOP 09 (21,23), STAN, Zelení, Pro Plzeň (14,90), Piráti (13,54), SPD (6,18), ČSSD (5,85) a KSČM (5,48). 

Lídrem hnutí ANO v Plzeňském kraji je Roman Zarzycký, který je aktuálně náměstkem primátora Plzně. Těsně před krajskými volbami sázkové kanceláře přisoudily v Plzeňském kraji roli favorita koalici ODS a TOP 09. Ta jejich očekávání nenaplnila. Volební úřast v Plzeňském kraji byla 38,7 procenta, což je o tři procenta více než v minulých volbách. 

Přes pětiprocentní hranici se ještě dostala SPD a ČSSD, ti by měli získat po třech mandátech. KSČM by měla mít v krajském zastupitelstvu dva zastupitele. Naopak do zastupitelstva se tentokrát nedostane KDU-ČSL, která byla v koalici s ADS a Nestraníky.   

Přehled zastupitelů Plzeňského kraje, zvolených v letošních volbách (podle volebních stran, řazeni abecedně): ANO (12) Petr Fišer, Pavel Javorský, František Konvář, Petr Kovařík, Vladimír Kroc, Karel Pressl, Miloslava Rutová, Pavel Strolený, Kamil František Šefl, Petr Vanka, Martin Záhoř, Roman Zarzycký. ODS + TOP 09 (11), Martin Baxa, Pavel Karpíšek, Marcela Krejsová, Ilona Mauritzová, Richard Pikner, Rudolf Salvetr, Jan Šašek, Michal Šašek, Eva Trůková, Radka Trylčová, Marek Ženíšek. STAN + Zelení + Pro Plzeň (7), Josef Bernard, Pavel Čížek, Jitka Kylišová, Michaela Opltová, Libor Picka, Vladimír Tichý, Jiří Uhlík. Piráti (7), Pavel Hais, Jiří Hanousek, Milan Chaloupka, Jiří Pek, Martin Ptáček, Filip Sequens, Rudolf Špoták. ČSSD (3) Milada Emmerová, Ivo Grűner, Jan Látka. SPD (3) Marie Pošarová, Drahuše Sekmilerová, Martin Šebesta. KSČM (2) Jan Bozděch, Jiří Valenta.

Nejvíce preferenčnch hlasů získal překvapivě exhejtman Josef Bernard, který se po nedávném odchodu od ČSSD stal lídrem kandidátky STAN, Zelení, Pro Plzeň. Nasbíral 4123 hlasů. Přesně 3373 hlasů má primátor Plzně Martin Baxa (ODS), který kandidoval ze 16 místa. Obvykle to býval on, kde měl ve volbách nejvíce hlasů. Tentokrát byl druhý a získal post v zastupitelstvu. Celkem 3023 hlasů dostala Ilona Mauritzová, která vedla kandidátku koalice ODS a TOP 09. Lídr vítězného hnutí ANO Roman Zarzycký je až čtvrtý a má přes 2436 hlasů.  

Krajské volby v roce 2016 vyhrálo hnutí ANO a získalo 11 mandátů v 45 členném zastupitelstvu. Jeho členy se tehdy stala ČSSD s 9 mandáty, ODS s 8 mandáty, 6 zastupitelů měla strana KSČM, Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a SsČR s 4 mandáty, 3 zastupitele měla strana TOP 09, Koalice Svoboda a přímá demokracie-TO (SPD) a SPO se 2 mandáty, Koalice pro Plzeňský kraj - KDU-ČSL,SZ,Nestraníci se 2 mandáty. Voleb se zúčastnilo 35,74 procenta voličů.

"V souvislosti s volbami policisté v rámci zvýšeného výkonu služby dohlíželi na veřejný pořádek.Dale zaměřili svoji pozornost na dodržování platných mimořádných opatření.Při své činnosti policisté spolupracovali s volebními komisemi a Krajskou hygienickou stanicí.V průběhu voleb policisté nezaznamenali v Plzeňském kraji žádné narušení veřejného pořádku," informovala mluvčí policie Markéta Fialová

Ohodnoť článek

Štítky volby, krajské volby, kandidátky, hejtman, politické strany, lídři, ODS, ANO, Zarzycký, Mauritzová, koalice, Plzeňský kraj, ANO 2011, TOP 09, Plzeň, Starostové a nezávislí, zastupitelstvo kraje, Česká pirátská strana, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Voliči rozhodli, ANO zvítězilo v Plzeňském kraji těsně před koalicí ODS a TOP 09  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.