Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: VOLBY 2020: Dnes je druhý volební den, jasno o vítězích by mohlo být v průběhu odpoledne

V Česku začal v 08:00 druhý den krajských a senátních voleb. Hlasovat v nich mohou ti ze zhruba osmi milionu voličů, kteří cestu do volebních místností nenašli v pátek. Krajské zastupitele si vybírají mimopražští voliči, senátní volby se týkají i tří pražských z 27 volebních obvodů, v nichž se letos hlasuje.

V Česku začal v 08:00 druhý den krajských a senátních voleb. Hlasovat v nich mohou ti ze zhruba osmi milionu voličů, kteří cestu do volebních místností nenašli v pátek. Krajské zastupitele si vybírají mimopražští voliči, senátní volby se týkají i tří pražských z 27 volebních obvodů, v nichž se letos hlasuje.

Lidé mohou volit do 14:00, pak začnou volební komisaři jejich hlasy sčítat a posílat ke zveřejnění na volebním serveru. Celkové výsledky senátních voleb a podstatné výsledky krajských voleb by mohly být známy v pozdních večerních hodinách.

Oficiální podobu získají výsledky krajských voleb pravděpodobně v úterý 6. října vyhlášením ve Sbírce zákonů, o den dříve je projedná Státní volební komise. V případě senátních voleb se výsledky příští týden objeví pouze z obvodu, v němž by byl některý z kandidátů zvolen už nyní v prvním volebním kole. Souhrnné výsledky senátních voleb budou zveřejněny až po finálovém druhém kole, které se uskuteční zkraje příštího víkendu.

V první den voleb přišlo odevzdat svůj hlas v krajských a senátních volbách mezi 20 až 30 procenty voličů. Účast tak byla zatím zhruba podobná jako před čtyřmi lety. Výrazně se ale lišila v jednotlivých volebních okrscích. O něco větší zájem je o krajské volby. V roce 2016 byla celková volební účast ve volbách do krajských zastupitelstev 34,6 procenta. 

První den byli volit i oba lídři dvou stran, které mají v PLzeňském kraji největší šance na úspěch. Společnou kandidátku ODS a TOP 09 vede Ilona Mauritzová, Roman Zarzycký je zase lídrem kandidátka hnutí ANO. Vyhrát by měl v Plzeňském kraji jeden z těchto dvou subjektů. A vítězství by to mělo být velmi těsné.

Ve volební místnosti včera zemřel člen komise, v Lounech pak starší muž 

V jedné z volebních místností zemřel, podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny, člen komise. „Byl nahrazen náhradníkem v dané okrskové komisi,“ dodal Mlsna.

Starší muž se poté zhroutil včera večer ve volební místnosti v Lounech. První pomoc mu na místě poskytli laici a hned na to i zdravotníci. Muže se ale zachránit nepodařilo. Na dobu nezbytně nutnou, kvůli tomu byly uzavřeny i některé volební okrsky. Hlasování bylo obnoveno krátce po 20. hodině.

Kupčení s hlasy

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny, byl kromě úmrtí zaznamenán ještě jeden závažný incident. Řekl to v České televizi. Mělo jít o podezření zapisovatelky jedné komise v Moravskoslezském kraji. Ta upozornila městskou policii na to, že jsou do volební místnosti dováženi voliči organizovaným způsobem.   

Novinkám pak Mlsna řekl, že se podezření na kupčení s hlasy týkalo svážení bezdomovců, kteří měli údajně hlasovat za úplatu. Podle policie mělo jít o Karvinsko. „Policisté prověřují na Karvinsku možné narušení regulérnosti voleb. Důvodem je údajné uplácení voličů,“ řekl policejní mluvčí René Černohorský.

Podle informací České televize měli svážení voliči za to, že půjdou hlasovat slíbené dvě stovky nebo pivo a další občerstvení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk, Richard Beneš,

Štítky volby, 2020, Krajské zastupitelstvo, Senát, kandidát, nejmladší, nejstarší, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Česko, volební místnost, Petr Mlsna, krajské volby, Česká televize, Plzeňský kraj, Roman Zarzycký, Ilona Mauritzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: VOLBY 2020: Dnes je druhý volební den, jasno o vítězích by mohlo být v průběhu odpoledne  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.