Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

VOLBY 2020: Do přenosné volební urny odvolilo v Plzeňském kraji 101 lidí v karanténě

O možnost volit do přenosné volební urny požádalo nakonec v Plzeňském kraji 107 lidí, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě nebo v izolaci. Všechny z nich již speciální volební komise stihly obejít. Šest lidí, přestože o příchod komise sami požádali, nakonec volit odmítlo, řekl novinářům vedoucí odboru vnitřních věcí krajského úřadu Jan Nový.

O možnost volit do přenosné urny mohli požádat do čtvrtečních 20:00 lidé v karanténě nebo v izolaci, kteří nemohli přijet volit ve středu z auta. Ještě než se ve 14:00 otevřely klasické volební místnosti, komise už podle Nového objely s přenosnou urnou kolem 60 procent přihlášených voličů. V tomto případě bylo možné volit už od dnešního rána.

"Z řady domácností se přihlásili dva i tři lidé, takže domácností, těch míst, kam naše komise s přenosnou urnou jedou, je kolem 60," konstatoval Nový. Přes třetinu zájemců bylo z Plzně, zastoupeny jsou ale i ostatní části kraje. Volit nakonec odmítli někteří lidé z Plzně. "Jednomu prý nebylo dobře a další se na to prý necítili," uvedl Nový.

Krajský úřad původně vyčlenil pro tento případ 14 speciálních volebních komisí. Zapisovatelem je v nich zaměstnanec krajského úřadu a doplňují ho, stejně jako ve středu na drive-in stanovištích, vojáci. Nový se původně obával, že pokud by se k volbám do přenosné urny přihlásilo přes 200 lidí, komise by měly potíže vše stíhat. Zdržovaly je nejen přejezdy mezi jednotlivými domácnostmi, ale členové komise se také musí na každém místě znovu obléknout do nové speciální ochranné kombinézy a dalších ochranných prostředků, které musí po odhlasování zase svléknout. Díky malému počtu přihlášených zájemců nakonec kraj ani neaktivoval všechny připravené komise, ale jen deset, řekl Nový.

V kraji mohli v předstihu volit z auta už ve středu lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci. Svůj hlas mohli vhodit na jednom ze sedmi drive-in stanovišť, nakonec této možnosti využilo 267 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby 2020, krajské volby, přenosné volební urny, volební komise, karanténa, Plzeňský kraj, krajský úřad, Plzeň, volební urna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Do přenosné volební urny odvolilo v Plzeňském kraji 101 lidí v karanténě  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.