Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

VOLBY 2022: S výsledky voleb jsem spokojen, uspěly velké plzeňské obvody, říká lídr ANO Roman Zarzycký

Dlouho to vypadalo, že v Plzni zvítězí ve volbách do plzeňského městského zastupitelstva hnutí ANO. V úplném konci ho ale předstihla koalice SPOLU a ANO patří druhé místo. Lídr hnutí ANO Roman Zarzycký pro redakci Plzeňské Drbny zhodnotil výsledky voleb a nastínil, jak bude vypadat povolební vyjednávání. Zatím je totiž vše otevřené. Jak SPOLU, tak ANO získali shodně po 15 mandátech.

Jak jste spokojen s výsledkem voleb?
Jsem spokojen, jak jsme dopadli ve velkých plzeňských obvodech. Superskvělý výsledek má starosta čtvrtého obvodu Tomáš Soukup, který získal 41,35 procent, výborný výsledek na jedničce má Ivana Bubeníčková a fantastický výsledek má starosta největšího, třetího plzeňského obvodu David Procházka (32,99 procent). Co se týká města, říkal jsem už předem, že budu rád za každý výsledek, který se bude pohybovat zisku okolo 15 mandátů. Jsem tedy spokojen a děkuji voličům, že přišli.

Budete usilovat o post primátora? V případě, že ho získáte Vy sám, vzdáte se funkce náměstka hejtmana Plzeňského kraje?
Nechci však předbíhat koaličním vyjednáváním. Pokud bych byl primátorem, samozřejmě bych se postu náměstka hejtmana vzdal.

VOLBY 2022: V infarktovém závěru vyhrála volby v Plzni koalice SPOLU těsně před hnutím ANO

Zatímco v centru Plzně si večer stovky rozjařených lidí bouřlivě užívaly se skleničkami v rukou Plzeňský festival vína, v několika kavárnách a barech sledovaly s napětím výsledky voleb členové volebních štábů největších politických stran....

S kterými politickými subjekty budete o koalici ve vedení města vyjednávat?
V současné době se nebráníme jednáním s kterýmkoliv subjektem. Momentálně je pro nás například přijatelné stejné složení jako bylo v dosavadní městské radě, ale můžeme vytvořit i jinou sestavu. Tři a půl roku jsem byl spokojený v koalici na městě a vládu hodnotím jako úspěšnou, stejně jako dnes hodnotím úspěšnou koalici na kraji (ANO, Piráti a STAN). Věřím, že v nějakém podobném vzorci může vzniknout nová legitimní vláda nejen na obvodech, ale zejména na centrální úrovni Plzně. Nemůžeme ovšem vyloučit, že se ostatní spojí proti nám a úplně nás z vedení města vyšachují. (Dosavadní městskou radu tvořili 4 zástupci ANO, 3 zástupci ODS, 1 zástupce TOP 08). 

A jak vnímáte, že se do druhého kola v boji o senátní křeslo nedostal žokej Josef Váňa, ačkoliv byl jednu chvíli jasným vítězem?
Jeho neúspěch mě velmi mrzí, porážka byla dost těsná. Myslím si, že mohl pan Váňa v senátu ještě odvést kus práce. Bohužel voliči dali přednost bývalé ministryni spravedlnosti Daniele Kolářové a starostovi Přeštic Karlu Naxerovi. Naxera získal 22,93, Kolářová 21,96 a Váňa 20,23 procent.

Volby v Plzni vyhrálo v roce 2018 ANO s 22,19 procenta hlasů, těsně druhá ODS dostala 22,11 procenta, obě strany získaly po 13 mandátech. Třetí skončili se sedmi mandáty Piráti, po čtyřech křeslech získala TOP 09 a také KDU-ČSL s Pravou volbou pro Plzeň, tři mandáty dostaly shodně ČSSD a KSČM. Koalici vytvořily ANO, ODS, ČSSD a TOP 09.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Marie Fialová

Štítky Roman Zarzycký, hnutí ANO, lídr ANO, ANO 2011, výsledky voleb, Plzeň, koalice, Drbna.cz, Josef Váňa, ODS, Daniela Kolářová, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: S výsledky voleb jsem spokojen, uspěly velké plzeňské obvody, říká lídr ANO Roman Zarzycký  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.