Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Piráti: Jsme lidem nejblíž. Nasloucháme jim a hájíme jejich zájmy

PR článek

Jsou považováni za nejméně uhlazenou a spíše rebelskou stranu. To, co by konzervativní politiky mohlo oslabovat, vnímají Piráti jako svou přednost. Cítí se mnohem blíž k lidem na ulici, než k upnutým papalášům na radnici. V jejich pojetí politik nevládne, ale spravuje veřejné záležitosti. Piráti plánují být při rozhodování v úzkém kontaktu s občany. Město pod jejich vedením bude otevřené a bude lidem pečlivě naslouchat.

Během čtyř let v opozici Piráti jasně ukázali ve známých i méně známých kauzách, že hodlají stát na straně Plzeňáků. „Lidé za námi přicházeli, abychom jim pomohli, protože město je totálně ignorovalo. Ať už to byli obyvatelé Nové Valchy, Borského sídliště, z ulice Nad Týncem, atd., vždy měli pocit, že město jasně upřednostňuje zájmy soukromých investorů před jejich zájmy," vysvětluje Daniel Kůs, který v Plzni kandiduje za Piráty z druhého místa.

Na ulici s občany

Snaha být v kontaktu s lidmi se prolíná i letošní volební kampaní. V projektu nazvaném Plzní skrznaskrz se piráti rozhodli projít ulicemi všech plzeňských čtvrtí a s pomocí dotazníků zmapovat, jak se Plzeňákům v současné době žije. „Nebojíme se lidí. Vzešli jsme z občanského aktivismu. Kontakt s občany nám dodává sílu a odhodlání něco dělat. Cítíme povinnost řešit jejich problémy," říká Pavel Bosák, lídr pirátské kandidátky. „Město nemá být velký bratr, který "ví nejlíp", a proto si rozhoduje za zády občanů, tají dokumenty, manipuluje veřejností a ignoruje její názor. Takový přístup se možná líbí elitářským stranám, jejichž členové si ve VIP salóncích porcují veřejné peníze, a jimž jsou lidé víceméně na obtíž. Během čtyř let v zastupitelstvu jsem se setkal s neuvěřitelnou arogancí moci. Někdy mi až mrazilo z toho, jak volený zástupce občanů může těmi samými občany naprosto pohrdat," doplňuje Pavel Bosák.

Veřejnost partnerem města při rozhodování

Respekt k názorům občanů je proto základním prvkem pirátského programu. „Veřejnost je naším partnerem při rozhodování. Proto vše musí být transparentní a otevřené. Vytváříme mechanismy, které zpřístupňují informace a služby města lidem," přibližuje práci Pirátů trojka kandidátky a krajský zastupitel, Milan Chaloupka. Mezi konkrétní opatření, která k tomuto cíli pomáhají lze zahrnout tzv. rozklikávací rozpočet, který do detailu zobrazuje finanční toky uvnitř města, včetně smluv a faktur. Přímé rozhodování veřejnosti umožňuje i participativní rozpočet, kdy občané sami mohou nominovat projekty, a v hlasování rozhodnout, do kterého bude město investovat.

Jednotný portál pro komunikaci

Základem pro fungování partnerského vztahu mezi městem a veřejností je pro Piráty vytvoření jednotného portálu města. Přes něj bude možné nahlédnout do informací, komunikovat s městem, vyřídit záležitosti s úrady, zaplatit poplatky a využívat služby města jako přes e-shop. Umožní také zpětnou vazbu při důležitých rozhodováních, ať už pomocí anket nebo hlasování o participativním rozpočtu. V neposlední řadě také přehledně zpřístupní výstupy města, tzv. otevřená data, jednotlivcům i organizacím.

„My říkáme, že tohle město patří lidem, a myslíme to vážně. Když nám Plzeňáci dají ve volbách důvěru, začneme to okamžitě uvádět do praxe. Společně vyvedeme tohle město z devadesátek do 21. století," uzavírá lídr kandidátky, Pavel Bosák.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Zadavatel / zhotovitel: Česká pirátská strana

Štítky Piráti, komunální volby, Pavel Bosák, Daniel Kůs, Česká pirátská strana, rozpočet, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti: Jsme lidem nejblíž. Nasloucháme jim a hájíme jejich zájmy  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.