Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skvělý úspěch badmintonistů ze ZČU. Jan Louda je mistrem Evropy

Z akademického mistrovství Evropy v polské Lodži neodjeli plzeňští badmintonisté rozhodně s prázdnou. Stříbro Západočeské univerzity je vůbec první českou medailí v týmové soutěži evropských univerzit.

Výběr Západočeské univerzity v Plzni se postaral o skvělý úspěch českého univerzitního sportu, když na akademickém mistrovství Evropy v badmintonu vybojoval hned pět medailí. Tým ve složení Jan Louda, Jiří Louda, Ondřej Král a Sabina Milová vedený trenérem Josefem Rubášem postupně získal stříbro v soutěži družstev a další čtyři medaile v soutěži jednotlivců. Tu vůbec nejcennější vybojoval Jan Louda, který se stal akademickým mistrem Evropy ve dvouhře mužů.

„Gratuluji celému týmu ke skvělému a historickému  výsledku!“ ocenila plzeňskou výpravu předsedkyně České asociace univerzitního sportu Ivana Ertlová.

V soutěži družstev český tým zdolal první nasazené družstvo z Opole University, stejně jako University of Lisbon a Ural Federal University. Vítěznou šňůru nepřetrhl v semifinále ani výběr University of Fribourg, který se podařilo týmu ZČU zdolat 3:2 na zápasy.

Ve finále čekal na ZČU favorit celého turnaje, výběr University of Nottingham, jehož tradiční anglickou deblovou kvalitu podpořili singlisté asijského původu. Plzeňští badmintonisté získali v utkání jen jeden bod, ale i tak dosáhli na historický úspěch – stříbro Západočeské univerzity v Plzni je vůbec první českou medailí v týmové soutěži evropských univerzit.

Na zisk tohoto kovu ze soutěže družstev navíc hráči navázali v individuálním turnaji hned čtyřmi dalšími.

Bronzovou medaili vybojovala Sabina Milová ve dvouhře žen a dvojice Jan Louda – Ondřej Král ve čtyřhře mužů. Cesta k úspěchu vedla shodou okolností přes ruské soupeře, Milová otočila stav 0:1 na sety proti pohyblivé Rusce Pianzině, Louda s Králem cestou k medaili vyřadili dokonce dva ruské páry, včetně turnajových dvojek Kochanova s Venediktovem.

To nejlepší předvedli plzeňští badmintonisté ve dvouhře. Loudovi s Králem se podařilo porazit všechny soupeře na turnaji a společně si proti sobě zahráli finále. Ondřej Král v něm získal stříbro, Jan Louda zvítězil a náleží mu titul akademického mistra Evropy.

„Máme obrovskou radost, podařilo se nám dosáhnout na skvělý úspěch, který se vůbec nerodil snadno. Třeba nakonec zlatý Honza Louda prohrával v semifinále s útočně naladěným Angličanem Torjussenem 14:21 a 6:12 a směřoval k jasné porážce. Zápas se mu ale povedlo skvěle otočit a ve třech setech zvítězil. A společné finále obou našich singlistů? Výjimečný úspěch českého badmintonu, dva nejlepší hráči v Evropě jsou ze Západočeské univerzity. Moc děkuji všem hráčům za skvělou reprezentaci a rovněž děkujeme Západočeské univerzitě a všem našim podporovatelům,“  hodnotí turnaj trenér Josef Rubáš.

Tisková zpráva

Štítky Plzeň, ZČU, badminton, Jan Louda, Západočeská univerzita v Plzni, badmintonista, Evropa, soutěž, Ondřej Král, Lodž, Sabina Milová, stříbrná medaile, Josef Rubáš

Skvělý úspěch badmintonistů ze ZČU. Jan Louda je mistrem Evropy  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.