Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Fotbalová Plzeň poměří v Lize mistrů síly s evropskou elitou, čeká ji Bayern, Barcelona a Inter Milán

, aktualizováno 25. srpna 2022, 19:53

Fotbalisté Plzně se v Lize mistrů ve skupině C utkají s Bayernem Mnichov, Barcelonou a Interem Milán. Rozhodl o tom dnešní los v Istanbulu. Čeští šampioni narazili v nejprestižnější klubové soutěži na Bayern už v roce 2013, s Barcelonou se utkali o dva roky dříve.

Západočeši se v hlavní fázi Ligy mistrů představí počtvrté a poprvé pod vedením trenéra Michala Bílka. V letech 2011, 2013 i 2018 pokaždé na lavičce s koučem Pavlem Vrbou obsadili třetí místo ve skupině a prošli do jarní části Evropské ligy.

Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky z každé skupiny, týmy na třetích místech budou na jaře pokračovat v play off Evropské ligy. Program ve skupinách začne 6. a 7. září. „Jsem hrozně rád za klub i za tým, který si to zasloužil. Jsme skvělá parta a tohle je pro nás odměna," řekl obránce Milan Havel novinářům. „Takovou skupinu jsme si opravdu přáli. Ještě jednou musíme říct, že si toho obrovsky vážíme, že jsme sem postoupili," doplnil záložník Václav Pilař.

Viktoria za účast ve skupině dostane bonus 15,64 milionu eur (asi 386 milionů korun). Další finance obdrží za desetiletý koeficient (56 milionů korun) a televizní práva.

Nejtěžší možná skupina

Bývalý záložník Manchesteru City Yaya Touré při losování vytáhnul míček se jménem Plzně jako úplně poslední z 32 týmů a poslal ji do jedné z nejtěžších skupin. Všechny tři kluby už v minulosti Champions League vyhrály. Bayern šestkrát, Barcelona pětkrát a Inter třikrát.

„Dostali jsme pravděpodobně nejtěžší skupinu, která byla k dostání," konstatoval plzeňský asistent trenéra Pavel Horváth, jenž Plzeň při prvních dvou účastech v hlavní fázi Ligy mistrů vedl jako kapitán.

Plzeň v říjnu 2013 prohrála v Mnichově 0:5, což je její nejvyšší porážka v evropských pohárech. Stejně vysoký debakl utrpěla na hřišti AS Řím a doma s Realem Madrid v roce 2018. Viktoria před 11 lety prohrála v Barceloně 0:2 a katalánskému celku v tehdejším azylu v pražském Edenu podlehla 0:4. S Interem se ještě Západočeši nepotkali, ale v roce 2011 ve skupině s jiným milánským mužstvem AC prohráli venku 0:2 a doma remizovali 2:2.

Plzeňští mají podobnou skupinu jako Slavia v roce 2019 při dosud poslední účasti českého zástupce v hlavní fázi Ligy mistrů. Pražané se tehdy rovněž utkali s Barcelonou a Interem Milán, místo Bayernu narazili na jiný německý klub Dortmund. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského tehdy získali dva body a skončili v tabulce poslední.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FC Victoria Plzeň

Štítky fotbal, FC Viktoria Plzeň, los, Bayern Mnichov, Barcelona, Inter Milán, FC Barcelona, FC Bayern München, Liga mistrů UEFA, FC Internazionale Milano, Istanbul, Evropská liga UEFA, FK Viktoria Žižkov, Michal Bílek, Real Madrid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalová Plzeň poměří v Lize mistrů síly s evropskou elitou, čeká ji Bayern, Barcelona a Inter Milán  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.