Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Fandím takovým vlastencům, napsal muž pod příspěvek o teroristickém útoku. Soud mu uložil podmínku

Za pochvalný komentář o teroristickém útoku na dvě mešity na Novém Zélandu, kde útočník zastřelil 51 osob, si u plzeňského krajského soudu vysloužil šestačtyřicetiletý Michal T. z Rokycan třicetiměsíční podmíněný trest s tříletou zkušební dobou. Masakr teroristy veřejně schvaloval i muž z Kraslic u Sokolova. Také on od soudu odcházel s podmínkou.

„Fandím takovým vlastencům a hrdinům co umí i konat a nejen kecat,“ napsal podle soudu s pravopisnými chybami Michal T. na sociálních sítích. Komentář sdílel pod zpravodajským příspěvkem o tragické události na Novém Zélandu. Kromě podmíněného trestu už také zaplatil i 20 tisíc korun jako finanční pomoc obětem trestné činnosti.

Za veřejnou podporu a propagaci terorismu hrozí až patnáctiletý trest. České soudy se takovými případy už několikrát zabývaly a obžalovaným uložily podmíněné tresty. Útok, při kterém extremista z Austrálie zastřelil ve dvou mešitách 51 mužů, žen i dětí, schvaloval i obráběč kovů z Kraslic Jiří K.

Pěkně provedená práce,“ prohlásil na svém facebookovém profilu v diskusi pod článkem. Před soudem pak tvrdil, že tím myslel rychlý zásah policie, která střelce zadržela. Jenže o zásahu se ve článku nepsalo ani slovo. Proti muži navíc hovořily i další důkazy v podobě facebookové konverzace s kamarády. „Koukám, kolik jich ještě přežilo. Pěkně jim to vrátil. Kámo ten je hustej. Patří jim to, dobře to udělal,“ stálo v další konverzaci i s řádkou smajlíků. Jiří K. se nakonec omluvil a svůj profil na sociálních sítích smazal.

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil ve dvou mešitách 51 mužů, žen i dětí, další desítky lidí zranil. Útok vysílal v přímém přenosu na internetu. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal. Soud na Novém Zélandu ho poslal na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky soud, podpora a propagace terorismu, útok, střelba v mešitě, oběti střelby, facebook, sociální sítě, komentáře, Nový Zéland, podmíněné odsouzení, Kraslice, Sokolov, Rokycany, Austrálie, Brenton Tarrant, teroristický útok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fandím takovým vlastencům, napsal muž pod příspěvek o teroristickém útoku. Soud mu uložil podmínku  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.