Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Za požár ubytovny na Karlově, při němž uhořela mladá žena, má jít viník na čtyři roky do vězení

Čtyřletý trest vězení vyměřil dnes Okresní soud v Plzni Milanu N. (73) za zavinění předloňského požáru ubytovny v Plzni - Karlově. Při požáru zemřela šestadvacetiletá žena, dalších 12 lidí utrpělo zranění. Oheň podle soudu vznikl od hořící svíčky, kterou měl obžalovaný ve svém pokoji. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozilo až desetileté vězení.

Rozsudek není pravomocný, žalobce i obžalovaný si ponechali lhůtu pro případné odvolání. Kromě vězení uložil soud Milanu N., který nyní žije jako bezdomovec v Praze, zaplacení části nárokovaných škod ve výši několika milionů korun.

Požár vypukl 11. září 2018 ráno na ubytovně v pokoji, který Milan N. obýval. Vyšetřovatelé zjistili, že nebyl založen úmyslně, nezpůsobila ho technická závada, samovznícení ani kouření. Podle soudu muž v noci zapálil svíčku, postavil ji na televizi a usnul. Ráno svíčku omylem shodil na zem, kde byly letáky, které začaly okamžitě hořet. 

V době požáru bylo v ubytovně 42 lidí, zranilo se deset obyvatel ubytovny a dva hasiči. Ubytovaní lidé měli popáleniny prvního a druhého stupně, nadýchali se kouře a zplodin a někteří si zlomili či pohmoždili páteř a nohy, když se před ohněm snažili zachránit skokem z okna. Až druhý den se podařilo ve spleništi najít tělo ženy, která v době požáru spala v jednom z pokojů. Testy DNA pak potvrdily její totožnost.

Obžalovaný se přiznal při vazebním jednání. U soudu ale nevypovídal a dnes v závěrečné řeči rezolutně odmítl, že požár zavinil. "Rozhodně jsem to nezpůsobil. Když jsem se probudil, slyšel jsem kravál, tam už všichni běhali, u sebe jsem v pokoji žádný požár neměl, rozšířilo se to ke mně z jiných prostor," tvrdil u soudu. Na ubytovně byl prý spokojený, neměl důvod něco takového udělat. Tvrdil, že na něj chce někdo vinu svalit.

Rychlé šíření ohně po celém objektu způsobil fakt, že nebyly zavřené protipožární dveře mezi jednotlivými bloky dvoupodlažní budovy. Pokud by byly zavřené, jak to nařizují předpisy, žena v pokoji, který byl za dvojími protipožárními dveřmi, by neuhořela, řekla při odůvodnění rozsudku soudkyně. Majitelé ubytovny podle ní zavírání dveří kontrolovali, ubytovaní lidé je ale stále nechávali otevřené.

Při požáru vznikla škoda zhruba za 30 milionů korun, z toho na ubytovně kolem 21 milionů, další škody vznikly na poškozených autech, provozovnách, dílnách v areálu i na osobním majetku lidí z ubytovny. ,,Na místě zasahovalo 12 jednotek. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Zasažená budova měla rozměry 100 x 13m a sídlilo zde kromě ubytovny i několik soukromých firem. Požár zcela zničil celé první poschodí, kde se nacházela ubytovna. Dále požár zasáhl i několik automobilů, které byly jak uvnitř, tak vně budovy. Hasiči dostali oheň pod kontrolu cca po 2,5 hodinách,“ popsal zásah hasičů jejich krajský mluvčí Petr Poncar.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR / HZSPK

Štítky požár, Karlov, ubytovna, policie, žhář, hasiči, soud, vyšetřování, krimi, Plzeň, věznice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za požár ubytovny na Karlově, při němž uhořela mladá žena, má jít viník na čtyři roky do vězení  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.