Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za vražedný útok sekerou vyfasoval mladý recidivista výjimečný trest 24 let vězení

Za loňský útok sekerou na poštovního doručovatele a jeho přítelkyni v Aši vyměřil dnes senát Krajského soudu v Plzni jednadvacetiletému Patricku W. výjimečný trest 24 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Uznal ho vinným z pokusu o dvojnásobnou vraždu a o podvod.

Podle soudu si loni před Vánocemi nechal poslat na dobírku na smyšlené jméno historický revolver na konec odlehlé ulice v Aši - Mokřinách. Neměl ale v plánu za něj platit. Muž zaútočil nejen na doručovatele, ale i na jeho přítelkyni, která do té doby seděla v autě. Jednadvacetiletého pošťáka a sedmnáctiletou dívku zranil na hlavě, ukradl zásilku a odešel. Oba napadení útok s vážnými zraněními přežili. Mladík je ale stále v pracovní neschopnosti. Útok ale oba psychicky poznamenal.

Soud obžalovanému rovněž nařídil zaplacení škody a újmy za víc než 1,9 milionu korun zdravotní pojišťovně, majiteli revolveru a oběma napadeným. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal. Původně byl mladý muž obžalován jen z pokusu o dvojnásobnou vraždu, soud mu k tomu přidal i pokus o podvod.

Před soudem se „Patrik W. přiznal. Tvrdil, že zabití doručovatele neplánoval. Sekeru si 20. prosince ráno přinesl schovanou pod bundou jen pro případ nutnosti jako donucovací prostředek, vypověděl. Prý ji chtěl jen napřáhnout a pohrozit s ní. Podle soudu ale zaútočil, protože na místě zjistil, že doručovatel je jeho bývalý spolužák, který by ho mohl identifikovat. Nedokázal vysvětlit, proč nakonec muži zasadil dvě rány a dívce čtyři. Napadený pošťák se z posledních sil doplazil k nejbližšímu domu, odkud lidé přivolali pomoc.

I přes svůj nízký věk byl Patrik W. už dvakrát odsouzen. Útoku se sekerou se dopustil v podmínce za předchozí loupež na dvou čerpacích stanicích. Na jedné z nich držel přitom v ruce nataženou kuši. Podle znalců je to agresivní, sebestředný jedinec, který neprojevuje žádnou lítost, lituje jen sám sebe. Jeho resocializaci označili znalci za prakticky vyloučenou.

Soud se pozastavil nad tím, že okresní soud dříve obžalovanému uložil za přepadení benzinových stanic jen podmíněný trest, ačkoliv se ho dopustil ve zkušební lhůtě prvního podmíněného trestu. Kdyby okresní soud poslal Patrika W. za loupež do vězení, k pokusu o dvojnásobnou vraždu by nedošlo, řekl soudce. Ocenil statečnost dívky, která z auta vystoupila, když viděla útočníka nad svým přítelem, a okřikla ho. Podle soudu to zřejmě pošťákovi zachránilo život. Velmi mu pomohla také kšiltovka s plastovou výztuží, kterou měl na hlavě a která ránu sekerou ztlumila.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky pokus o vraždu, útok sekerou, výjimečný trest, mladý recidivista, napadený doručovatel, sekera, vražda, , Krajský soud v Plzni, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vražedný útok sekerou vyfasoval mladý recidivista výjimečný trest 24 let vězení  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.