Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Farář čelí podezření ze sexuálního zneužívání, případ jde k policii i do Vatikánu

, aktualizováno 2. července 2020, 16:18

Sexuálního zneužívání se měl údajně dopustit farář Jiří Majkov z Lokte na Sokolovsku. Biskup Tomáš Holub ho s okamžitou platností odvolal a to minimálně do doby, než bude vyšetřování u konce. Případ má na stole i policie, knězovo jednání prověří i Vatikán.

S okamžitou platností odvolal plzeňský biskup Tomáš Holub loketského faráře Jiřího Majkova. Případem se nyní zabývá i policie, což redakci potvrdila policejní mluvčí Zuzana Týřová.

„Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje přijalo od biskupství plzeňského oznámení, které v současné době prošetřujeme,“ uvedla k případu s tím, že detaily s ohledem na vyšetřování zatím nemůže sdělit.

Podle mluvčího plzeňské diecéze jednal biskup Holub hned, co se o podezření dozvěděl. Majkov by se podle něj měl zdržet veřejného kněžského působení, a to až do ukončení vyšetřování.

„Je tam podezření, které je teď předáno policii, týkají se toho toho, že pan Majkov nežil tak, jak by kněz měl žít. To podezření se tady týká sexuálního zneužívání. Zároveň to samozřejmě jde i do Vatikánu na Kongregaci pro nauku víry, která se tím také bude zabývat po své linii. Nechceme nic předjímat, opatření ke kterému přistoupil pan biskup Tomáš Holub je preventivního charakteru a teď to má v rukou policie, která musí prošetřit, jestli se ta obvinění zakládají na pravdě,“ řekl mluvčí Pavel Říha.

Sám Majkov nám po telefonu řekl, že netuší, co se momentálně děje. „Vůbec nevím. Zatím čekám, až se ozve policie a řekne mi o co vlastně jde," dodal.

Obdobným případem se zabývala policie začátkem letošního roku. I tady z preventivních důvodů postavila církev faráře z Dolní Bělé na Plzeňsku mimo službu. V dubnu policie vyšetřování ukončila, že nenašla žádné důkazy o spáchání trestného činu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto bip.cz

Štítky policie, farář, zneužívání, vyšetřování, biskup, odvolání, krimi, Vatikán, pohlavní zneužívání, Tomáš Holub, okres Sokolov, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farář čelí podezření ze sexuálního zneužívání, případ jde k policii i do Vatikánu  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.