Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejméně osob stíhaných za drogové delikty měly loni kraje Zlínský a Plzeňský

Nejméně trestných činů v souvislosti s drogami evidovala v loňském roce Národní protidrogová centrála (NPC) ve Zlínském a Plzeňském kraji. Na Zlínsku policie stíhala 100 osob a v Plzeňském kraji 140 osob. Naopak nejhorší situace byla v Praze a ve Středočeském kraji.

Policisté v loňském roce v souvislosti s drogovými trestnými činy stíhali 3890 lidí, o 255 více než v roce 2018. Většinu stíhaných tvoří čeští občané, následují Nigerijci, Slováci a Vietnamci. Nejčastěji byli lidé obviněni z nedovolené výroby a držení omamných látek, nejvíce činů souviselo s cannabisovými produkty nebo metamfetaminem. Vyplývá to z výroční zprávy NPC za loňský rok.

„Zapojení cizích státních příslušníků do drogové trestné činnosti zůstává okolo deseti procent všech pachatelů, kdy zpravidla ovládají obchod v nejzávažnějších formách,“ uvedl šéf centrály Jakub Frydrych. Čechů loni NPC stíhala 3499, občanů Nigérie 117, Slováků 64 a Vietnamců 47.

V naprosté většině případů, stejně jako v předchozích letech, byli obvinění stíháni kvůli nedovolené výrobě a držení omamných látek. Následovalo držení drogy pro vlastní potřebu, nedovolené pěstování rostlin nebo výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky.

Policisté v roce 2019 zadrželi zhruba 563 kilogramů rostlinné drogy katy jedlé. Následovala marihuana, které policisté zajistili 546 kilogramů a kokain, kterého kriminalisté našli 187 kilogramů. Hodnota všech zajištěných látek činí podle Frydrycha zhruba půl miliardy korun. Hodnota je však podle něj orientační, protože kriminalisté počítají s nejnižší možnou cenou.

V Praze kriminalisté loni stíhali za drogové delikty 570 osob a ve Středočeském kraji to bylo 429 lidí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky drogy, obchod s drogami, drogové delikty, Plzeňský, Plzeňský kraj, Národní protidrogová centrála, Zlínský kraj, Praha, Středočeský kraj, Nigérie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejméně osob stíhaných za drogové delikty měly loni kraje Zlínský a Plzeňský  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.