Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Záchrana kočky i rorýse na fasádě paneláku, v obou případech museli pomoci hasiči

Ztracená kočka zapadla do zamřížované šachty a nemohla ven. Na pomoc ji vyrazili strážníci, kteří se pokoušeli mříž vypáčit, ta ale pevně držela, a tak museli dorazit hasiči a překážku odříznout. Kočka nebyla jediné zvíře v nesnázích, požárníci museli pomoci i rorýsovi, který uvízl na fasádě panelového domu.

Asi v třímetrové hloubce zůstala uvězněná kočka. Místo, kam zvíře zapadlo, vedlo k oknům sklepa pod úrovní terénu. Spadnout tam pravděpodobně muselo v místě mezi zdí budovy a mřížemi.

„Po všech zjištěních přivolali strážníci nejprve své kolegy z motorizované hlídky. Ti mají ve vozidle jako součást výbavy teleskopický žebřík a páčidlo pro nadzvednutí mříže. Pokus pomocí pákového páčidla otevřít mříž se ale nepovedl.  Jediná možnost k osvobození uvězněného zvířete byla tedy přivolání příslušníků jednotky hasičů k jejímu odříznutí,“ popsala mluvčí Městské policie Jana Pužmanová.

Správce budovy i její obyvatelé naštěstí nebyli proti a tak se zvíře podařilo osvobodit a vrátit majiteli, který už ji nějaký ten čas postrádal.

Rorýs v nesnázích

Tachovští hasiči zase pro změnu pomáhali se záchranou rorýse. „Tento drobný pták, který může v letu dosahovat až rychlosti 200 km/h, se zachytil do provázku na fasádě jednoho z panelových domů,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Rorýsové mají poměrně krátké nohy, protože většinu svého života tráví ve vzduchu. Poté, co se podařilo provázek odstranit, byl opeřenec vypuštěn na svobodu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MP Plzeň / HZS PK

Štítky záchrana, zvíře, kočka, rorýs, Plzeň, Tachov, hasiči, policie, fasáda, panelový dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchrana kočky i rorýse na fasádě paneláku, v obou případech museli pomoci hasiči  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.