Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Policie začala stíhat firmu za tragický pád vrtulníku na halu v průmyslové zóně. V troskách zemřeli čtyři lidé

Vyšetřování pádu vrtulníku, při kterém zahynuli čtyři lidé nabírá na obrátkách. Policie začala trestně stíhat firmu, kterou v době nehody vlastnil pilot vrtulníku. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Pilot byl v době nehody opilý, navíc měl propadlé osvědčení o zdravotní způsobilosti. Spolu sním zemřeli v troskách vrtulníku jeho tři obchodní partneři z Thajska.

Firmu vlastnil dvaatřicetiletý muž. Kdyby havárii vrtulníku přežil, byl by stíhaný on. „Pilot nebyl způsobilý k letu, protože neměl platnou zdravotní způsobilost  a vrtulník pilotoval pod vlivem alkoholu v pásmu střední až těžké opilosti. V krvi mu byla prokázána hladina alkoholu 1,97 promile. Příčinou letecké nehody byla kombinace přecenění schopností a vlivu z hladiny alkoholu, která znemožnila bezpečnou pilotáž při extrémním manévru nízko nad zemí,“ uvedla už minulý rok vyšetřovací komise.       

Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob umožňuje stíhat i firmu, pokud policie dospěje k závěru, že její statutární zástupce spáchal trestnou činnost v její prospěch nebo v rámci její činnosti.

Let vrtulníku, který skončil tragicky, byl součástí obchodního jednání. Krátce po nehodě mediální zástupce společnosti, které stroj patřil, řekl, že měli v Plzni na návštěvě zahraniční delegaci a dojednávali významný obchod.

Vrtulník spadl 5. září 2018 na halu firmy v plzeňské průmyslové zóně Borská pole. Kromě dvaatřicetiletého Čecha při nehodě zemřela šestačtyřicetiletá cizinka a dva cizinci ve věku 57 a 45 let. Bylo to jedno z nejtragičtějších leteckých neštěstí od vzniku České republiky, se čtyřmi oběťmi byla další dvě, a to v letech 1997 a 1998. Dosud nejtragičtější byla nehoda vrtulníku, při níž zahynulo v roce 2004 při cvičení u Náměšti nad Oslavou šest britských vojáků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky krimi, vyšetřování, nehoda, pilot, vrtulník, Plzeň, Nová Hospoda, tragédie, havárie, policie, Thajsko, alkohol, Mladá fronta DNES, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie začala stíhat firmu za tragický pád vrtulníku na halu v průmyslové zóně. V troskách zemřeli čtyři lidé  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.