Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Muž spojený s kauzou pražského DP odstoupil z představenstva Plzeňských městských dopravních podniků

Jan Marek, který je podle médií mezi obviněnými v kauze veřejných zakázek Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP), od úterý není místopředsedou představenstva Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Současně odstoupil z majetkové komise města, jejímž byl členem. Řekl to ve středu plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). Podle něj byla v úterý večer doručena na magistrát Markova rezignace z obou funkcí. Plzeňský dopravní podnik je stoprocentně vlastněný městem. Jan Marek měl dnes vypnutý telefon.

Marek je současně členem dozorčí rady pražského dopravního podniku a podle médií je mezi 13 obviněnými za úplatkářské trestné činy související s veřejnými zakázkami v DPP. "Pan Marek ke včerejšímu datu (úterý) rezignoval na funkci místopředsedy představenstva Plzeňských městských dopravních podniků a rada města jeho rezignaci přijala," řekl ve středu mluvčí PMDP René Vávro. Plzeňský podnikatel Jan Marek byl členem představenstva PMDP od 1. ledna 2019. Plzeňský dopravní podnik měl loni podle výroční zprávy dvoumiliardový obrat, čistý zisk přes 103 milionů korun a přepravil 106 milionů cestujících. Má 860 zaměstnanců, z toho 550 řidičů.

"Ačkoliv se jedná o kauzu v Praze a v pražském dopravním podniku, v Plzni nechceme žádné pochybnosti. Zároveň jsem dal pokyn k prověření všech věcí, na kterých se mohl pan Marek podílet nebo podílel, a to jak v PMDP, tak v majetkové komisi," řekl primátor Roman Zarzycký. Podle něj jde o kolektivní orgány (představenstvo i komise), mají přesné metodiky a systém řízení rizik a je na generálním řediteli a představenstvu PMDP, aby to vyhodnotili. V případě majetkové komise je vyhodnocení rizik na ekonomickém úřadu města.

Pokud by Marek nerezignoval, byl by na dnešním ranním jednání rady města odvolán. Markovu rezignaci z majetkové komise akceptovala rada města a odstoupení z představenstva přijala následně valná hromada PMDP, tedy také rada města, která podle zákona o obchodních korporacích zasedá v pozici valné hromady městské společnosti. "Valná hromada PMDP a rada města odhlasovaly můj pokyn k prověření veškerých rizik," dodal primátor.

Představenstvo PMDP bylo šestičlenné a zatím není jasné, zda se bude Markův post někým doplňovat. Nejvyšší statutární orgán městské firmy pravidelně zasedá poslední středu v měsíci.

Policie v pondělí obvinila 13 lidí a firem za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek v DPP, mimo jiné na bezpečnostní systém metra. Podle serveru Seznam Zprávy se počet obviněných rozšířil na 14. Dozorující státní zástupce Adam Borgula ve středu ráno sdělil médiím, že v případu nebude podávat návrh na vazbu.

Vrchní státní zastupitelství v Praze konkrétní jména stíhaných lidí a firem nesdělilo a ani nekomentovalo. Mezi obviněnými jsou podle médií členové představenstva a dozorčí rady DPP, bezpečnostní ředitel firmy, několik podnikatelů a tři společnosti.

Případ souvisí s kauzou Dozimetr, kterou také dozoruje žalobce Borgula. Podle obžaloby skupina lidí obsadila v DPP důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

V nynější větvi případu jsou podle E15 obviněni členové představenstva DPP Marek Kopřiva a Jiří Špička, člen dozorčí rady DPP Jan Marek, bezpečnostní ředitel Bohdan Frajt, podnikatelé Jindřich Špringl starší a Jindřich Špringl mladší, Michal Studnička a Pavel Dovhomilja a jednatel společnosti AŽD Praha Roman Juřík. Podle serveru bylo také zahájeno trestní stíhání tří společností, a to firem Analogia, Information Systems Factory Group a AŽD Praha. Někteří z obviněných figurují současně i v kauze Dozimetr.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Plzeňský městský dopravní podnik PMDP

Štítky PMDP, dopravní podnik, Jan Marek, odvolání, představenstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž spojený s kauzou pražského DP odstoupil z představenstva Plzeňských městských dopravních podniků  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.