Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Svůj život ukončil skokem ze slavné Černé věže muž (37). Za posledních 14 let je to už pátý tragický případ

Skokem z Černé věže v Klatovech ukončil svůj život ve čtvrtek odpoledne sedmatřicetiletý muž z Klatovska. Nešťastník tentokrát nedopadl do rohu náměstí Míru před schody do jezuitského kostela, jako v minulosti několik dalších osob. Muž skočil z věže na opačnou stranu směrem k cukrárně. Během posledních 14 let spáchalo sebevraždu skokem z Černé věže už celkem pět osob.

„Dnes v odpoledních hodinách jsme přijali oznámení o pádu osoby z Černé věže v Klatovech. Sedmatřicetiletý muž svým zraněním na místě podlehl. Věc si převzali kriminalisté a nadále se jí zabývají,“ informovala ve čtvrtek večer Plzeňskou Drbnu mluvčí policie Iva Vršecká.

Loni koncem května zahynul po sebevražedném skoku z Černé věže v Klatovech šestapadesátiletý lékař. Sebevraždu z Černé věže spáchal v červnu 2020 dvacetiletý mladík a po tomto činu se rozvířila veřejná debata o tom, zda by se neměla věž před podobnými případy zabezpečit například kovovou mříží, podobně jako je to na věži plzeňského chrámu sv. Bartoloměje. V roce 2014 z věže skočila devětadvacetiletá žena. O čtyři roky dříve spáchala sebevraždu skokem z věže jedenadvacetiletá žena.

O zajištění věže se v minulosti bouřlivě diskutovalo na sociálních sítích. Část veřejnosti volá po tom, aby se věž zabezpečila. Lidé se obávají toho, že případní další sebevrazi mohou při své zoufalém činu někoho zranit nebo dokonce usmrtit. Mají strach se toho, že věž bude do budoucna lákat další jedince, kteří chtějí takto drasticky ukončit svůj život. V diskusi ovšem další část veřejnost argumentuje tím, že zamřížováním ochozu věže se znehodnotí historická památka a pokazí se tak celkový zážitek z návštěvy věže i výhled na náměstí a do kraje.

Černá věž je v majetku města Klatovy, stojí v jihozápadním rohu klatovského náměstí a její celková výška dosahuje bezmála 82 metrů. Ochoz se nachází ve výšce zhruba sedmdesáti metrů a vede k němu 226 schodů.

O tom, zda ochoz Černé věže v Klatovech zabezpečit nebo ho nechat volný jako doposud, jednalo loni i vedení města. „Bavíme se o možnostech, co by tam šlo udělat za opatření. Sledujeme a zjišťujeme, jak to vypadá jinde. V tuto chvíli ale nemáme nic konkrétního, co bychom tam okamžitě dávali, nepadlo žádné konkrétní rozhodnutí,“ informoval v červnu 2024 Plzeňskou Drbnu místostarosta Klatov Martin Kříž.

Možností, jak by šlo věž zajistit je podle Kříže více. „Někde se instalují mříže, někde sítě, existují i jistá organizační opatření. Ale i kovová ochranná mříž se dá samozřejmě překonat, jak se to stalo v minulosti jednomu muži na věži chrámu sv. Bartoloměje v Plzni. Instalace ochranných prvků není jen záležitost města, musí se k tomu vyjádřit se svým stanoviskem i památkáři,“ dodal místostarosta Kříž.

V Plzni ochoz chrámu sv. Bartoloměje zabezpečili

V roce 2001 nechalo plzeňské biskupství instalovat na ochoz věže katedrály svatého Bartoloměje ve výšce 60 metrů ochrannou mříž v reakci na to, že tam během jednoho týdne skočili z věže hned dva sebevrazi. K instalaci mříže se tam vyjadřovali památkáři, zástupci církve i města. Uzavření ochozu nerezovou klecí přišlo tehdy na 300 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky sebevražda, skok z věže, Černá věž, sebevrazi, Klatovy, Martin Kříž, bezpečnostní prvky, zábrany, ochranná mříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svůj život ukončil skokem ze slavné Černé věže muž (37). Za posledních 14 let je to už pátý tragický případ  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.