Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Za uražení hlavy Hurvínka u slavného sousoší nepůjde k soudu mladý pachatel tohoto vandalského činu

Soudní dohru nebude mít vandalský čin, který loni v létě pořádně naštval občany Plzně. Skupinka rozdováděných juniorů z HC Škoda Plzeň poškodila na náměstí Republiky populární bronzové sousoší Spejbla s Hurvínkem. Hlavu Hurvínka jeden sportovec urazil a socha musela projít náročnou opravou.

Policie původně z poničení sochy Hurvínka obvinila osmnáctiletého mladíka. Státní zástupkyně ale nyní jeho trestní stíhání podmíněně zastavila. Informoval o tom server Novinky.cz. Státní zástupkyně upozornila, že součástí rozhodnutí je i stanovení zkušební doby 18 měsíců. Pokud by se dopustil jakéhokoliv provinění, bude trestní stíhání pokračovat. Odklon od trestního stíhání si mladík zajistil tím, že byla plně uhrazena způsobená škoda. Navíc se k činu postavil čelem, přiznal vinu a upřímně svého skutku litoval. Provinil se poškozením cizí věci a výtržnictví, čehož se dopustil ještě jako mladistvý.

„Nebyl to úmysl, prostě to spadlo, přijeli jsme sem večer do města s ostatními členy týmu po jednom zápasu. Byla to spontánní akce. Přišli jsme sem, fotili jsme se u toho, asi jsme na to nějak lezli a pak to spadlo. Byla to hloupost a klukovina. Další den jsme se šli na policii se přiznat. Dlouho jsem s tím neváhali, chtěli jsme to řešit co nejdříve. Bylo nás tady celkem osm,“ uvedli loni v říjnu ke svému činu mladí provinilci.

Vandalský čin svých juniorů, který zachytil také městský kamerový systém, už dříve ostře odsoudilo i vedení HC Škoda Plzeň. Klub zdůraznil že takové jednání je nepřijatelné a nemá místo nejen ve sportovní komunitě a zavázal se k maximální spolupráci s příslušnými orgány. Vlastníkovi sochy se také omluvil.

U náročné opravy Hurvínka asistovala autorka sousoší

Populární sousoší Spejbla s Hurvínkem, u kterého se denně fotografuje velké množství lidí, vytvořila kanadská sochařka českého původu Lea Vivot. Majitelem sousoší je Nadační fond Plzeň sobě, který ho na náměstí Republiky umístil v roce 2020.

Sochařka Lea Vivot loni přiletěla z Kandy, aby osobně asistovala i ve slévárně, kde se poničená hlava Hurvínka opravovala. Dvacet kilogramů vážící hlava Hurvínka ukrývá uvnitř, mechanismus, který umožňuje hýbat očima i celou hlavou. Když sochu dovezli na náměstí, opět Lea Vivot znovu pečlivě zkontrolovala, zda je sousoší naprosto v pořádku a zda mechanismus hlavy Hurvínka funguje správně. „Oprava sochy stála kolem 60 000 korun, plus transport do slévárny a zpět. Ve finále to byla částka něco pod sto tisíc korun,“ informoval předseda Nadačního fondu Plzeň sobě Roman Jurečko.

U instalace opravené sochy loni nechyběli ani dva největší hříšníci, kteří způsobili její poškození. Policie označila za hlavního viníka jednoho z nich. Mladí hokejisté veřejně přislíbili, že zaplatí způsobenou škodu a něco si také odpracují při veřejně prospěšných pracích, do kterých se zapojili ještě téhož dne.

Vandalové znectili sochy i dříve

Od 14. června 2002 stojí sousoší Spejbla a Hurvínka také v Šafaříkových sadech. Sochy vznikly podle návrhu výtvarníků Jaroslava Plejskala a Savasse Vojatzoglu. Z epoxidové pryskyřice je odlil plzeňský sochař František Bálek. Ještě téhož roku ale dílo poničili vandalové, kteří postupně připravili o hlavu obě dvě slavné postavičky. Vedení města tehdy rozhodlo, že nechá vyrobit odolnější bronzovou repliku. Ta byla slavnostně odhalena v dubnu 2003. Poškozením soch vznikla městu škoda přes 160 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Policie České republiky

Štítky vandalství, poškození sochy, socha Spejbla a Hurvínka, Lea Vivot, bronzová socha, HC Škoda Plzeň, opravená socha, trestní stíhání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za uražení hlavy Hurvínka u slavného sousoší nepůjde k soudu mladý pachatel tohoto vandalského činu  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.